Policijski čas u Holandiji produžen do 15. marta
(Izvor: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Policijski čas u Holandiji produžen do 15. marta

Holandska vlada je večeras saopštila da će policijski čas biti produžen do 15. marta u sklopu borbe protiv korona virusa.

Policijski čas od 21.00 do 4.30 na snazi je od 23. januara, a trebalo je da traje do 2. marta.

Vlada će 8. marta saopštiti da li će policijski čas biti produžen poslije 15. marta, izjavio je holandski premijer Mark Rutte.

"Još se nalazimo u nevjerovatno teškoj fazi", rekao je Rutte i dodao da je novi talas epidemije, po procjenama stručnjaka, "neizbježan".

Policijski čas, uveden prvi put od Drugog svjetskog rata, izazvao je krajem januara proteste najveće u Holandiji u posljednjih nekoliko decenija, uz hapšenje više od 400 ljudi.

Međutim, Vlada je večeras najavila ublažavanje nekih ograničenja, uključujući ponovno otvaranje frizerskih salona.

Barovi, kafei i restorani ipak i dalje ostaju zatvoreni, kao i takozvane "nebitne prodavnice", ali će u njih, međutim, kupci moći da bar po dogovoru dođu da nešto kupe.

Upravljanje Vlade pandemijom sve je više pod lupom javnosti jer se bliže izbori, ove godine zbog epidemije raspoređeni na tri dana, do 17. marta, da bi se smanjili zdravstveni rizici.

Policijski čas je bio u središtu pravne bitke prošle nedjelje, kada je niži sud naložio njegovo ukidanje, rekavši da je Vlada zloupotrijebila specijalni zakon, ali je ta odluka suda suspendovana i čeka se žalbena presuda u petak. Vlada je u međuvremenu donijela nov zakon kojim se osigurava da se policijski čas nastavi čak i ako izgubi spor po žalbi.

Najveća holandska ugostiteljska organizacija takođe je u ponedjeljak najavila žalbu protiv Vlade da bi je prisilila na ponovno otvaranje barova i restorana, zatvoreniih od sredine oktobra.

federalna.ba/Beta

policijski sat Holandija Nizozemska mjere mjere ograničenja epidemiološke mjere mjere zaštite restriktivne mjere mjere zabrane koronavirus Covid19
papa Franjo papa Vatikan Svijet koronavirus Covid19 pandemija virus
0 22.04.2021 21:05
Sjeverna Makedonija koronavirus
0 22.04.2021 17:48
Češka Republika koronavirus
0 22.04.2021 17:45
Srbija koronavirus
0 22.04.2021 17:02