Policija ispalila suzavac na demonstrante u Jordanu

Policija ispalila suzavac na demonstrante u Jordanu

Jordanske vlasti ispalile su suzavac kako bi rastjerale demonstrante okupljene na protestu zbog policijskog časa uvedenog radi suzbijanja širenja virusa korona, izjavili su danas očevici.

Policija je reagovala nakon što je više stotina demonstranata izašlo na ulice nekoliko gradova, uključujući Aman, drugi dan zaredom uprkos policijskom času koji je produžen prošle sedmice.

Veliki broj demonstranata traži da vlada podnese ostavku i ukidanje vanrednih ovlaštenja uvedenih od početka pandemije i aktivisti grupacija za zaštitu ljudskih prava smatraju da su time prekršena građanska i politička prava.

Ostali protestuju zbog smrti devet osoba, uglavnom oboljelih od Covida 19 tokom vikenda pošto su radnici državne bolnice, navodno najmanje dva sata ignorisali nedostatak kiseonika na respiratorima.

Vlasti su poslale više hiljada policajaca da bi rastjerale aktiviste okupljene u nekoliko gradova i naselja.

Suzavac je ispaljen na masu u nekoliko gradova, uključujući naselje "Jabal Nazal" u Amanu.

Policijski čas je produžavan nekoliko puta nakon što je uveden prije godinu dana, posljednji put tokom vikenda usljed rasta broja zaraženih virusom korona.

U Jordanu je u protekla 24 časa virusom korona zaraženo 9.417 osoba i to je najviše na dnevnom nivou od početka pandemije. Umrlo je ukupno 5.428 osoba.

federalna.ba/Srna

Jordan protest suzavac
žrtve Mjanmar Mijanmar Mijanmar Burma protest vojna hunta vojska
0 02.05.2021 16:01
London protest
0 01.05.2021 20:35
Sindikat metalaca Prvi maj Praznik rada protest
0 01.05.2021 13:25
rudari protest
0 01.05.2021 11:46