Policija intervenisala zbog propalestinskih protesta na Univerzitetu u Beču

Propalestinske demonstracije na Bečkom univerzitetu u Austriji, koje su trajale tri dana, rasturene su noćas u policijskoj raciji, a trojica demonstranata su uhapšena.

Mirne demonstracije studenata Univerziteta, koji su postavili šatore u kampusu Altes AKH, rasturila je policija.

Bečka policija je, u saopštenju objavljenom na društvenoj mreži X, objavila da su šatori koji su pripadali studentima zaplijenjeni, a demonstranti rastjerani tokom operacije sprovedene tokom noći.

"Detalji u vezi sa racijom biće naknadno saopšteni javnosti“, navela je policija.

Nakon neočekivane racije, koja je izvedena bez ikakvog razloga prvog dana, grupa se okupila ispred kampusa u znak protesta zbog policijske akcije i radi davanja podrške studentima.

Grupa je blokirala raskrsnicu ispred kampusa, uzvikujući "Sramota za bečku policiju" i zahtijevajući oslobađanje trojice pritvorenih demonstranata.

Propalestinske univerzitetske demonstracije, koje su započele na Univerzitetu Columbia u New Yorku u Sjedinjenim Američkim Državama proširile se na mnoge zemlje širom svijeta, a pridružili su se i studenti Bečkog univerziteta u protestu koji su pokrenuli u Altes AKH kampusu u ponedjeljak.

U srijedu su pristalice Izraela organizovale demonstracije protiv mirnih propalestinskih demonstracija.

Oskar Deutsch, predsjednik Jevrejske zajednice u Austriji, rekao je da je demonstracije podrške Palestini rastjerala policija na univerzitetima u Njemačkoj, te sa bi sličnu akciju trebalo preduzeti i u Beču.

federalna.ba/AA

Beč protesti Palestinci
Bangladeš studenti protesti kvote
0 19.07.2024 09:52
Palestinci opkoljena enklava razaranje
0 16.07.2024 08:29
Srebrenica genocid u Srebrenici Beč Austrija Sevlid Hurtić
0 08.07.2024 18:02