Pokret za državu nema podršku Stranke za BiH
(Izvor: Arhiva)

Pokret za državu nema podršku Stranke za BiH

Stranka za Bosnu i Hercegovinu saopćila je danas da se ograđuje od svih aktivnosti Pokreta za državu (PZD) "jer Pokret kakav je zamišljen prilikom osnivanja već odavno ne postoji".

- Zbog apsolutne dominacije jednog naroda u svim strukturama života bh. entiteta RS, prilikom uspostavljana PZD-a, ideja je bila da se sve državotvorne snage ujedine i djelimično poprave multietničku sliku u tom dijelu Bosne i Hercegovine.Posebno su Bošnjaci povratnici ugroženi jer se negira njihov jezik, izvrgava ruglu njihova vjera, onemogućava zapošljavanje u entitetskim institucijama itd.

Svaka tačka Sporazuma po kojem je formirana koalicija „Pokreta za državu“ je prekršena i pogažena. Posebno je ponižavajuće biranje Srebrenke Golić za predsjednicu Vijeća Naroda u Skupštini RS-a iz reda bošnjačkog naroda, na prijedlog SNSD-a a podržana od strane pojedinaca iz Pokreta za državu.

Kao zahvalnicu za izbor na tu poziciju, Srebrenka je stajala u prvom redu na militantnoj paradi povodom neustavnog 9. januara zajedno sa negatorima genocida i rušiteljima Bosne i Hercegovine - saopćila je Stranka za BiH.

Stranka za BiH je na vrijeme prepoznala da je PZD izgubio svrhu i legitimitet te zbog toga već odavno ne učestvujemo, niti ćemo učestvovati u njegovom daljem radu, navodi se u saopćenju.        

federalna.ba/Fena

Stranka za BiH Pokret za državu
Stranka za BiH Adnan Lipovača ostavka
0 08.11.2023 13:00
SNSD SDP SDA Stranka za BiH HDZ BIH PDP DF
0 02.10.2023 21:23
Vlada Kantona Sarajevo Emir Dedović Almir Bečarevi Stranka za BiH
0 11.09.2023 18:09
Trojka Za nove generacije Stranka za BiH
0 24.07.2023 17:03