Podrška odbojkašicama je eksperiment povratka publike na sportske događaje
(Izvor: Fena/Vehid Begunić/arhiva)

Podrška odbojkašicama je eksperiment povratka publike na sportske događaje

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona i Vlada ZDK donijeli su odluku da će eksperimentalno dozvoliti prisustvo publike na utakmicama 2. kvalifikacijskog turnira u odbojci grupe F za plasman na Evropsko prvenstvo 2021. godine, koji će od 14. do 16. maja biti odigran u Gradskoj dvorani “Husejin Smajlović” u Zenici.

Ovakva odluka je važna i zbog činjenice da ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja nakon turnira u latvijskom gradu Dugavpilsu, s omjerom 2-1, zauzima drugo mjesto u grupi, koje vodi na Evropsko prvenstvo.

Odbojkaški savez BiH, na svojoj službenoj stranici, objavio je da će na tribinama zeničke Arene moći prisustvovati 1.000 gledalaca.

-Ovo je eksperimentalni povratak publike na sportske događaje u ZDK-u pa ne znači automatski i da će biti dozvoljeno prisustvo publike na ostalim događajima ove vrste u našem kantonu.

Vidjet ćemo da li će to biti 1.000 gledalaca, jer je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dobio zadatak da obiđe dvoranu te propiše epidemiološke mjere koje se moraju poštovati- izjavio je Feni ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK-a Adnan Jupić.

On se nada da će sve propisane mjere biti dosljedno poštovane te da će eksperiment biti uspješan, što bi moglo doprinijeti da se uskoro i na ostalim događajima publika vrati na tribine.

-Ako sve bude kako treba i kako smo zamislili, mi bismo Kriznom štabu Federacije BiH uputili dopis da se dozvoli prisustvo publike i na ostalim sportskim događajima.

Sport nema smisla bez publike, a i svjedoci smo da se navijači, na događajima koji se održavaju na vanjskim terenima, okupljaju. Čak su zabilježeni i navijački izgredi, a da, zvanično, navijača nema na stadionima. Neke odluke, po našem mišljenju, nemaju smisla i trebalo bi ih preispitati - smatra ministar Jupić, koji napominje kako taj kanton neće samostalno donositi takvu odluku.   

OSBiH je obavijestio klubove,  ukoliko su zainteresovani za kupovinu ulaznica, da rezervaciju mogu izvršiti najkasnije do 12.5.2021., u 18.00 sati, putem maila: savez@osfbih.ba.

S obzirom da vlada veliko interesovanje, iz OSBiH najavljuju da će objaviiti na stranici saveza kad sve ulaznice bude rezervisane.

-Cijena dnevne ulaznice iznosi 10 KM, a klubovi su obavezni naznačiti za koji dan i koju količinu ulaznica rezervišu. Ulaznice će se  preuzimati na dan utakmice ispred Gradske arene “Husejin Smajlović” u Zenici.

Ukoliko klub izvrši rezervaciju, a ne preuzme ulaznice,  one će morati biti plaćene. Svi koji budu došli na utakmice moraće se pridržavati uputa organizatora epidemiološke sigurnosti- ističu iz OSBiH.

Poredak grupe F nakon prvog turnira u Latviji: Češka Republika 9 (9-1), BiH 6 (6-3), Slovenija 3 (4-6) i Latvija 0 bodova (0-9). 

BiH će u Zenici prvo igrati sa Češkom (14. maja), zatim sa Latvijom (15. maja) te, na kraju, u vjerovatno i odlučujućem meču za plasman na neko od prva dva mjesta, 16. maja protiv Slovenije.

Dvije prvoplasirane ekipe iz ove grupe plasirat će se na EP 2021, koje će se, od 18. augusta do 4. septembra ove godine, igrati u Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

federalna.ba/Fena

Zenica odbojkašice publika
Čelik NK Čelik Fuad Kasumović Zenica protest
0 19.06.2021 20:07
US Open tenis publika gledaoci
0 17.06.2021 10:02
obrazovanje studenti BiH Zenica Darko Petković TalentMagnet EU Evropska Unija Europska Unija Mašinski fakultet Univerziteta Zenica
0 14.06.2021 21:56