videoprilog Mirele Čanović (Federacija danas)

Podizanje svijesti stanovnika TK-a o lokalnim proizvodima

U Tuzli je održan okrugli sto o lokalnim proizvodima, koji je dio projekta razvoja lokalne ekonomije u BiH. Krajnji cilj je podizanje svijesti stanovnika TK o lokalnim proizvodima i osnaživanje žena, lokalnih proizvođača, sa područja Regije jezera Modrac i iz Gornje Tuzle, da budu još uspješnije u proizvodnji, promociji i prodaji svojih proizvoda.

Lokalni proizvodi kod nas su periodično dostupni, uglavnom na lokalnim mini sajmovima. To nije najbolje rješenje za konzumente ove vrste proizvoda, ali ni za proizvođače, koji su uglavnom nezaposlene žene. Stoga je projekt za zemlje zapadnog Balkana, “Razvoj lokalne ekonomije u Bosni i Hercegovini na osnovu iskustava Višegrad 4 programa“, od velike važnosti.

“Centar za ekologiju i energiju, u saradnji sa fondacijom Agosfe iz Mađarske je pokrenuo projekat u okviru kojeg rade edukaciju lokalnih proizvođača u BiH po pitanju proizvodnje lokalnih proizvoda, pakovanja, promocije, standardizacije. I vidjeli smo da je to sve povezano i sa segmentom turizma, što je svakako i za nas jedna razvojna šansa”, navodi direktorica Centra za ekologiju i energiju u Tuzli Džemila Agić.

Dio projekta bila je i studijska posjeta učesnika Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj.

“Obzirom da je sezona krenula proizvodnje domaćih proizvoda, već smo mi u svojim baštama počeli da ubiremo te plodove, da ih prerađujemo na svojstven način, po svojoj recepturi, ali isto tako koristeći ono što smo naučili u posjeti, kako to rade drugi, kako to pakuju, kako obrađuju, kako dodaju raznorazne začine pa jedan proizvod pretvore u nešto drugo”, kaže Amira Avdić, predsjednica Udruženja žena "Srce i duša" Lukavac.

Značajno tržište za ovu vrstu proizvoda kod nas postoji, ali je zbog njihove nedostupnosti ipak skromno.

“Ono što predstavlja osnovni problem jesu mjesta prodaje. Takvih proizvoda nema u velikim tržnim lancima, marketima. Mi moramo graditi imidž specijaliziranih prodavnica”, ističe Suad Selimović, predstavnik kantonalne Privredne komore Tuzla.

Zahvaljujući projektu, upravo jedna takva zadružna prodavnica uskoro bi trebala biti otvorena u Lukavcu.

“Radit će po principu komisione trgovine za račun zadrugara, ali i u svoje ime. Ti proizvodi će nositi jedinstvenu deklaraciju sa logom zadruge, a svaki proizvod će će biti deklarisan na taj način što će nositi ime i prezime onoga ko je proizveo taj proizvod”, pojašnjava direktorica Zadruge Lukavčanka Alisa Džambić.

Prodavnica će biti otvorena svaki dan, a proizvode će biti moguće kupiti i putem njihove web stranice.

federalna.ba

Tuzlanski kanton lokalni proizvodi
kvaliteta vode Tuzlanski kanton toksikološka analiza
0 04.08.2022 11:32
korupcija Tuzlanski kanton Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona
0 03.08.2022 19:21
pčelari pčelarstvo Tuzlanski kanton
0 30.07.2022 19:01
Irfan Halilagić Tuzlanski kanton
0 28.07.2022 18:49
prosvjetni radnici prosvjetari Tuzlanski kanton
0 27.07.2022 18:09
ugovor ugovor na nedoređeno vrijeme Tuzlanski kanton
0 22.07.2022 21:29