videoprilog Adise Šehić (Dnevnik 2)

Podignuta optužnica za ubistvo policajaca Šehovića i Vujinovića

Nakon više od četiri godine od ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu. Optužnica je podignuta protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića, koje se sumnjiči za ubistvo policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo.

Nakon četiri godine, stotine vještačenja različitih materijala, desetine hapšenja i 2.500 hiljade poduzetih radnji dokumentiranja i dokazivanja, rezultirali su  podizanjem optužnice protiv Save Marinkovića, Aleksandara Macana i Marka Trifkovića. Automafijaškom trojcu se na teret stavlja ubistvo pripadnika MUP-a KS Davora Vujinovića i Adisa Šehovića. 

"Oni se terete da su 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje oko 4 sata i 20 minuta, nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policijske službenike Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koji su se nalazili u policijskom automobilu", istakla je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Nakon što je čuo da je optužnica podignuta, Sadik Ećo, predsjednik sindikata MUP-a KS-a, došao je na mjesto stradanja nekadašnjih kolega iz stanice. 

"S Adisom i Davorom sam radio od početka kako su došli u ovu policijsku upravu skupa smo bili i bio sam ovdje kada su ubijeni, bio sam među prvima na licu mjesta i teško je. Svaki moj prolazak na ovom mjestu teško se osjećam. Teško je nama svima, a najteže njihovim porodicama", kaže Ećo.

Podizanje optužnice nagovještaj je da je pravda spora ali dosljedna, i daje makar neku utjehu, kaže ministar unutrašnjih poslova KS-a Admir Katica, dodajući da je ovo sve rezultat intenzivne saradnje svih policijskih agencija u BiH kao i uključenosti Interpola i Europola, koji su pomogli da prvoosumnjičeni Savo Marinković bude isporučen BiH iz Njemačke. 

"Od prvog dana smo dali obećanje da nećemo stati dok se ovo krivično djelo ne rasvijetli i rasvijetljeno je i smatramo da je najvažnije pokazati koliko štitimo živote naših ljudi. Jeste da imamo adekvatnu kaznu od strane nadležnog suda, a svakako bi trebalo povećati sigurnost prilikom izvršenja njihovih poslova."

A njihovi poslovi su herojski iako rizični, toliko da svakog dana rizikuju živote, baš kao što su Adis i Davor koji su ubijeni na dužnosti. Na potezu je Kantonalni sud kažu naši sagovornici, ono što trebaju uraditi je potvrditi optužnicu i da pravda bude zadovoljena kroz krivični postupak i sudski epilog.

federalna.ba

optužnica ubistvo policajaca