Podignuta optužnica za ubistvo u Brčkom
(Izvor: Fena)

Podignuta optužnica za ubistvo u Brčkom

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Mula Elezovića (86) zbog sumnje da je 22. februara ove godine u Islamovcu kod Brčkog lišio života Sabriju Fazlovića.

Pred Osnovnim sudom Distrikta koji je potvrdio optužnicu, Elezović je optužen da je hicima iz pištolja nanio više povreda Fazloviću, uslijed kojih je oštećeni ubrzo preminuo.

Nakon brze istrage, koju je okončalo za tri mjeseca, Tužilaštvo Distrikta podiglo je optužnicu za ubistvo, kojem su duže vremena prethodili loši međusobni odnosi Fazlovića i Elezovića. Optuženom je stavljeno na teret da je 22. februara, oko 10 sati, u blizini njegove vikendice u Islamovcu, nakon kraće rasprave zbog puštanja stoke na njegovo zemljište, hicima iz pištolja ČZ M83 više puta pogodio Fazlovića u predjelu gornjeg dijela tijela.

Kako se navodi u optužnici, on je hicima s manje udaljenosti, u namjeri da ga liši života, Fazlovića najprije pogodio u ruku, a kad je oštećeni krenuo u bijeg, s još dva hica ga je pogodio u predjelu leđa. Zadobivši ustrelnu i postrijelnu ranu grudnog koša i gornjeg dijela trbuha Fazlović je pao, te preminuo zbog unutrašnjeg krvarenja. Elezović se ubrzo predao, a tri dana kasnije izvršen je pretres njegove vikendice i pomoćnih prostorija u Islamovcu, gdje je pronađena i privremeno oduzeta veća količina municije i minsko-eksplozivnih sredstava, navode iz Tužilaštva Brčkog.

Da bi se osiguralo njegovo daljnje prisustvo i uspješno vođenje krivičnog postupka, Elezoviću je na prijedlog Tužilaštva odmah određen jednomjesečni pritvor, koji je po isteku produžen za još dva mjeseca. Sud je u oba navrata utvrdio da postoji opasnost od bjekstva osumnjičenog, kao i bojazan da bi uništavanjem dokaza ili tragova krivičnog djela mogao ometati krivični postupak.

Produženje ove mjere Tužilaštvo je zatražilo i nakon podizanja optužnice kojom Elezovića tereti za krivična djela ubistva i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari. Pošto je u cijelosti potvrdio optužnicu, sud je umjesto pritvora, kao najteže mjere za osiguranje njegove dostupnosti, optuženom odredio mjeru zabrane napuštanja adrese stanovanja, uz oduzimanje putnih isprava, navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

podignuta optužnica ubistvo Brčko distrikt BiH
Shireen Abu Akleh ubistvo Izrael
0 24.06.2022 13:34
Rusija ubistvo fotograf Ukrajina
0 23.06.2022 09:01
Brčko Brčko distrikt BiH Mreža
0 21.06.2022 22:42
Južnoafrička Republika ubistvo
0 20.06.2022 13:38
žrtve Palestina Palestinac Izrael ubistvo
0 19.06.2022 14:24