Podignuta optužnica za ratni zločin na području Dervente
(Izvor: BIRN BiH)

Podignuta optužnica za ratni zločin na području Dervente

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Bjelošević Andrije, rođenog 1954. godine u Derventi.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u svojstvu načelnika CSB Doboj, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, čije odredbe štite žene protiv svakog napada na njihovu čast i dostojanstvo,  a naročito od silovanja i seksualnog zlostavljanja.

On je optužen da je tijekom 1992. i 1993. godine u više navrata, naoružan dolazio u ugostiteljski objekat na području Dervente, gdje se nalazilo više zatočenih žena na prinudnom radu, te je u najmanje četiri navrata, pod prijetnjom sile i prinude, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žene bošnjačke nacionalnosti, što je kod navedene žrtve prouzročilo teške tjelesne i duševne ozlijede i posljedice, koje su prouzročile trajna oštećenja zdravlja oštećene.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati izvođenjem 10 svjedoka i stručnih vještaka, od kojih četiri svjedoka pod mjerama zaštite, kako bi se zaštitio dignitet i dostojanstvo oštećenih u ovom predmetu, te prilaganjem oko 30 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji je istu potvrdio, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

federalna.ba

Tužiteljstvo BiH ratni zločin optužnica
Bijeljina ratni zločin ratni zločini Bukreš
0 24.09.2022 13:54
Tužilaštvo BiH Tužiteljstvo BiH Milanko Kajganić Diana Kajmaković Miroslav Janjić Seid Marušić
0 22.09.2022 19:39
optužnica Branislav Zeljković
0 22.09.2022 15:09
Pantelija Ćurguz ratni zločin
0 22.09.2022 14:48