Podignuta optužnica za ratni zločin na području Dervente
(Izvor: BIRN BiH)

Podignuta optužnica za ratni zločin na području Dervente

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Bjelošević Andrije, rođenog 1954. godine u Derventi.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u svojstvu načelnika CSB Doboj, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, čije odredbe štite žene protiv svakog napada na njihovu čast i dostojanstvo,  a naročito od silovanja i seksualnog zlostavljanja.

On je optužen da je tijekom 1992. i 1993. godine u više navrata, naoružan dolazio u ugostiteljski objekat na području Dervente, gdje se nalazilo više zatočenih žena na prinudnom radu, te je u najmanje četiri navrata, pod prijetnjom sile i prinude, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žene bošnjačke nacionalnosti, što je kod navedene žrtve prouzročilo teške tjelesne i duševne ozlijede i posljedice, koje su prouzročile trajna oštećenja zdravlja oštećene.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati izvođenjem 10 svjedoka i stručnih vještaka, od kojih četiri svjedoka pod mjerama zaštite, kako bi se zaštitio dignitet i dostojanstvo oštećenih u ovom predmetu, te prilaganjem oko 30 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji je istu potvrdio, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

federalna.ba

Tužiteljstvo BiH ratni zločin optužnica