Podignuta optužnica za neovlašteni međunarodni promet opojnim drogama
(Izvor: Ilustracija)

Podignuta optužnica za neovlašteni međunarodni promet opojnim drogama

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Gorana Goranovića, rođenog 1980. u Šamcu, državljanina BiH i Srbije, i Željka Stavrića, rođenog 1987. u Gradačcu zbog neovlaštene međunarodne nabavke opojne droge.

Optuženi se terete da su u periodu od početka 2020. pa sve do 25. februara 2022., djelujući kao organizovana grupa ljudi u više navrata, vršili neovlaštenu međunarodnu nabavku opojne droge „cannabis“ i “kokain” sa područja Crne Gore i Srbije, a potom vršili daljnju prodaju opojnih droga na području BiH.

Prema prikupljenim dokazima i rezultatima istrage, optuženi su nakon organizovanog i izvršenog krijumčarenja opojnu drogu skladištili i za veće ugovorene novčane iznose prodavali na ilegalnom narko-tržištu, te na navedeni način pribavili protivpravnu imovinsku korist od 32.496 KM.

Optuženi su opojnu drogu krijumčarili u različitim količinama - najčešće od nekoliko stotina grama do nekoliko kilograma, koju su prodavali za iznose od 750 eura do 15.800 KM.

Najčešće su koristili šifrovane termine koji su označavali vrstu, količinu i cijenu opojne droge, kao i mjesto i vrijeme susreta radi preuzimanja i isplate cijene za kupljene navedene opojne droge.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

federalna.ba

narkotici trgovina drogom