Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog krijumčarenja migranata
(Izvor: AA/Arhiva)

Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog krijumčarenja migranata

Tužiteljica Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, podigla je optužnicu protiv tri osobe zbog organizovanog krijumčarenja migranata.

Optužnica je podignuta protiv Allaha Dite, zvanog "Raya Bayi, koji je rođen 1981. godine u Kašmiru u Pakistan, državljanina Pakistana, koji se nalazi u pritvoru, te protiv Nihada Jusića, zvanog "Nino" rođenog 1982. godine u Sarajevu, državljanina BiH i Aladina Vajzovića zvanog "Vajzo", rođenog 1989. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

"Optuženi se terete da su, optuženi Dita, na području Bosne i Hercegovine, organizirao skupinu ljudi, kojoj su pristupili optuženi Jusić i Vajzović, kao i druge njima poznate osobe, a radi izvršenja kaznenih djela krijumčarenja migranata i ostvarivanja nezakonite imovinske koristi", saopšteno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi da je optuženi Dita, organizirao krijumčarenja većeg broja osoba, uglavnom državljana Pakistana i Bangladeša, koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u BiH niti zakonit ulazak na područje zemalja EU i Šengen zone. Dodaje se da su nakon toga optuženi Jusić i Vajzović, sa taksi vozilima, vršili prijevoz krijumčarenih migranata sa područja Sarajeva, na područje u blizini granice BiH i Republike Hrvatske, uglavnom na skrivena područja u blizini rijeke Save, odakle je vršeno ilegalno prebacivanje migranata iz BiH u Hrvatsku, te dalje u zemlje EU. Podsjeća se da je to protivno članu 6 Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala.

"Istragom je utvrđeno da je organizator, u najmanje dva navrata u proljeće ove godine, za nezakonitu naknadu od 3.500 do 4.500 eura po osobi, organizirao krijumčarenje većeg broja osoba, ilegalnih migranata, preko teritorije BiH, prema zemljama EU", navodi se u saopštenju.

Navode optužbe, tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 44 svjedoka, te prilaganjem oko 40 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za kaznena djela- Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata i kazneno djelo -Krijumčarenje Ijudi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

federalna.ba/AA

optužnica krijumčarenje migrantima