Podignuta optužnica protiv Mileta Stojanovića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva
(Izvor: AA/Arhiva)

Podignuta optužnica protiv Mileta Stojanovića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Mileta Stojanovića, rođenog 1952. godine u Sarajevu, nastanjenog u Gornjem Milanovcu, R Srbija, zbog ratnog zločina počinjenog u Rajlovcu kod Sarajeva.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, sredinom 1992. godine, u svojstvu komandira auto-voda 1. Lake rajlovačke brigade VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je u svojstvu zapovjednika i upravnika zatočeničkog objekta koji se nalazio u dva hangara-cisterne za naftu na području Rajlovca, imao kontrolu nad stražarima u objektu i  sudjelovao u nezakonitom zatvaranju oko 150 civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Ahatovići, Dobroševići i Bojnik, koji su držani u nečovječnim uvjetima, podvrgnuti nečovječnom postupanju i raznim oblicima teškog fizičkog i psihičkog zlostavljanja, pa je od posljedica teškog zlostavljanja jedan zatočenik preminuo, a jedan zatočenik je odveden i teško pretučen u blizini objekta, podlegao povredama, a njegovo tijelo odvezeno na nepoznatu lokaciju i do danas nije pronađeno.

Nadalje, optuženi se tereti da je 12.6.1992. godine naredio i omogućio odvođenje zatočenika na prinudne radove na borbenim linijama VRS u Žunovnici, gdje su zatvorenici bili izloženi smrtnoj opasnosti uslijed borbenih dejstava, gdje je od eksplozija granata u njihovoj blizini, jedan zatočenik smrtno stradao a više ih teže i lakše ranjeno.

Optuženi se tereti za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. stavak 1. točke c) i e) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

federalna.ba/Fena

Mile Stojanović optužnica ratni zločin
optužnica ratni zločin Sarajevo
0 29.11.2022 12:46
Tužilaštvo BiH Kerim Lučarević optužnica
0 28.11.2022 12:03
zatvorski čuvar optužnica mito
0 10.11.2022 14:35
Žene u crnom Beograd ratni zločin Sjeverin
0 22.10.2022 13:46