Podignuta optužnica protiv državljana Turske optuženih za krijumčarenje migranata
(Izvor: AA)

Podignuta optužnica protiv državljana Turske optuženih za krijumčarenje migranata

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

-Murata Gulera, rođenog 1997. godine u Kiziltepe, Republika Turska, državljanina Republike Turske, nalazi se u pritvoru, i

-Nihata Bayrama, rođenog 1974. godine u Palu, Elazig, Republika Turska, državljanina Republike Turske, nalazi se u pritvoru.

Navedeni optuženi se terete da su, 23. avgusta ove godine, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, zajedno sa njima poznatim licima učestvovali u pokušaju nedozvoljenog prevođenja preko državne granice 13 lica, državljana Turske, što je suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja  migranata, kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli.

Optuženi se terete da su radi sticanja nezakonite imovinske koristi krijumčarili strane državljane koje su doveli u nepristupačno područje u blizini državne granice, gdje su trebali biti ilegalno prevedeni na područje R Hrvatske i EU.

Krijumčari i krijumčarena lica otkriveni su na samoj graničnoj liniji u širem području Posušja, od strane Granične policije BiH, JGP Gorica, zajedničkim patrolama GP BiH i GP  Hrvatske-Imotski, nakon čega su lišeni slobode i stavljeni pod kontrolu.

Oni se terete da su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 1. KZ-a BiH,  sve u vezi sa članom 26. i 29. istog Zakona. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

federalna.ba

optužnica krijumčarenje migranata
Granična policija Bosne i Hercegovine hapšenje krijumčarenje migranata
0 01.03.2024 11:52
Siniša Simikić optužnica finansijski kriminal
0 29.02.2024 10:12
Velika Britanija optužnica špijuniranje Rusija
0 28.02.2024 10:17
optužnica napad na novinara
0 15.02.2024 15:42