videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

Počinju pregovori Vlade Tuzlanskog kantona i Nezavisnog sindikata zdravstva

Sutra bi trebali početi pregovori Vlade Tuzlanskog kantona i Nezavisnog sindikata zdravstva, a u vezi s povećanjem satnice uposlenicima u ovom sektoru sa 2,51 na 3 marke, što je jedini zahtjev Sindikata upućen Vladi. Jučer su zdravstveni radnici započeli i polusatne obustave rada, a ukoliko im zahtjev ne bude ispunjen do petka, već  u ponedjeljak stupaju u generalni štrajk. U Sindikatu tvrde da zdravstvo ima najnižu satnicu i da su se iz tog razloga odlučili boriti za svoja prava.

U Sindikatu zdravstva FBiH tvrde da su u maju ove godine zbog inflacije i povećanih troškova života Vladi Tuzlanskog kantona uputili zahtjev za usklađivanje satnice, a sve u skladu sa odredbama Kolektivnog ugovora i Zakonom o radu. No, odgovor nisu dobili.

„Tražili smo da se uskladi, zato što zdravstvo u ovom trenutku ima najnižu satnicu od svih granskih sindikata na čitavoj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine osim niskoproduktivnih djelatnosti“, kazao je Zijad Latifović, predsjednik Sindikata zdravstva FBiH.

No, uvidom u Analizu materijalnih prava radnika iz granskih kolektivnih ugovora u oblasti zdravstva u Bosni i Hercegovini vidljivo je da je satnica najniža u Kantonu 10, gdje iznosi 2,24, dok je Tuzlanski kanton na trećem mjestu sa 2,51 KM, odmah iza sarajevskog i Zeničko-dobojskog, gdje su satnice 2,76, odnosno 2,70 KM. Zdravstveni radnici, koji su od jučer u polustanom štrajku upozorenja, odnosno polusatnim obustavama rada, smatraju da Vlada treba u interesu građana riješiti ovaj problem uz kooperativnost sindikata.

„Osnovna plata ljekara specijaliste sa koeficijentom 5 je 2.037 maraka“, ističe Esad Brkić, potpredsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva FBiH.

Analiza materijalnih prava radnika iz granskih kolektivnih ugovora pokazuje da je osnovna plaća ljekara specijaliste u Tuzlanskom kantonu 2.236 maraka, što ljekare specijaliste u Tuzlanskom kanotnu rangira na drugo mjesto u Federaciji, odmah nakon njihovih kolega u Kantonu Sarajevo, gdje je plaća 2.777 maraka.

Uz sve nabrojano uz osnovnu plaću, zdravstvenim radnicima u zavisnosti od složenosti poslova, isplaćuje se, između ostalog, 0,5 posto od osnovne plaće za svaku godinu radnog staža, naknada za radni učinak, položajni dodatak, koeficijent po grupi složenosti poslova, naknada za pripravost, uvećanje za noćni rad, kao i uvećanje plaće za posebne uslove rada.

“Besprizorno je sad davati neke informacije u smislu da je plata zdravstvenih radnika puno veća, jer dodaci na platu u okviru zdravstvenog funkcionasanja su nešto sasvim drugo“, dodaje Brkić.

Ševal Pezić, uposlenik UKC-a Tuzla, protivnik je štrajka. Njegovo je mišljenje da prvo  treba riješiti problem stranačkih zapošljavanja: „Treba da štrajkujemo za prava pacijenata i treba da štrajkujemo između sebe, protiv neradnika u Kliničkom centru, pa tek onda za plate“.

Hoće li Vlada TK udovoljiti zahtjevima Sinikata, znat ćemo tek nakon pregovora koji počinju sutra. No, i ukoliko podrže povećanje, potrebno je izmijeniti Finanisijski plan Zavoda zdrastvenog osiguranja, što je na Skupštini Tuzlanskog kantona koja, zbog izborne kampanje, trenutno i ne zasjeda.

federalna.ba

zdravstvo Tuzlanski kanton štrajk satnica
štrajk The New York Times
0 08.12.2022 12:39
ZZO TK Tuzlanski kanton elektronske zdravstvene knjižice
0 05.12.2022 22:06
Tuzlanski kanton budžet
0 05.12.2022 15:20
Tuzlanski kanton budžet
0 05.12.2022 08:30
Tuzlanski kanton suzbijanje prosjačenja
0 30.11.2022 21:47
žrijeb CIK-a Tuzlanski kanton
0 30.11.2022 11:59