Počinje Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja ZDK-u, upisano 2.589 djece

Počinje Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja ZDK-u, upisano 2.589 djece

Realizacija Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja (POPOiO) u Zeničko-dobojskom kantonu za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu u školskoj 2022/2023. godini, počinje sutra - najavila je kantonalna ministrica obrazovanja Draženka Subašić.

Nosioci realizacije POPOiO ove su godine 20 predškolskih ustanova, od čega je sedam javnih te 13 privatnih te tri osnovne škole na području općina Žepče i Usora. Evidencija djece za pohađanje POPOiO obavljena je u periodu od 26. decembra 2022. godine do 6. januara 2023. godine, a upis djece okončan je 28. februara.   

- Ukupno je u POPOiO upisano 2.589 djece, raspoređenih u 172 odgojne grupe i 52 kombinirana odjeljenja, s tim da su moguće promjene broja djece. U realizaciji ovogodišnjeg POPOiO sudjelovat će 149 realizatora i 27 koordinatora - istakla je ministrica Subašić.

POPOiO traje ukupno 180 sati (12 radnih sedmica po tri sata dnevno), a namijenjen je djeci koja nisu upisana u neku predškolsku ustanovu te koja će do 1. marta napuniti pet i po godina života, odnosno do početka nove školske godine, do 1. septembra, šest godina života te se upisati u prvi razred osnovne škole.

Osim POPOiO, u predškolskim ustanovama, za djecu koja koriste usluge obdaništa, tokom cijele godine realizira se Cjeloviti razvojni program (CRP) predškolskog odgoja i obrazovanja pa djeca koja u godini pred polazak u školu koriste usluge obdaništa nisu u obavezi da pohađaju i POPOiO.

Takvoj djeci predškolske ustanove izdaju uvjerenje o završenom CRP-u, s kojim se kao i s uvjerenjem o završenom POPOiO mogu upisati u školu. Prošle je godine u prvi razred osnovnih škola u tom kantonu krenulo 3.051 ili 38 prvačića više nego godinu prije, a pretpostavlja se da će ih otprilike toliko prvi put u školu krenuti i 1. septembra ove godine.

federalna.ba/Fena

POPOiO ZDK predškolski odgoj