videoprilog Samira Pašalića (Federacija danas)

Počinje Balet fest - Veliki format posvećen je Emini Minki Kamberović

3. Balet fest počinje ovog četvrtka tradicionalnom izložbom Veliki format posvećenoj legendarnoj prvakinji Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Emini Minki Kamberović.

“Njenom pojavom kao djevojčice daleke 1958 godine već tadašnji znalci stručnjaci u baletu su kazali da je to jedan novi put, jedan novi svjetionik u baletu”, kazala je Edina Papo, direktorica Balet festa Sarajevo.

U petak u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo posjetitelji će moći pogledati izložbu "Nadahnuće" autora Adreia Damiana, a potom plesnu predstavu "Životinjska farma" koju će izvesti lideri savremene plesne scene u regionu i Evropi, Bitef Dance Company iz Srbije. Subota je rezervirana za balet Žetva u izvedbi solista i ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

“Osnovni cilj Balet festa Sarajevo da prezentira da razvija i da na neki način pokaže da Sarajevo u septembru, a i cijele godine, kad je umjetnička sezona u pitanju, zaista je jedan evropski centar. U Balet festu se trudimo da dovedemo goste koji će komunicirati i sa publikom i sa našim dragim umjetnicima u Narodnom pozorištu i sa našim baletom”, dodala je Papo.

Drugi dio festa počinje predstavom "Ana Karenjina 2: Hoću ljubav, a ljubavi nema", autora i reditelja Karla Hubaka, koju će izvesti Zagrebački plesni centar iz Hrvatske. Slijedi online gala koncert, a potom 30. septembra Konferencija BFS o temi “Šta je nama danas umjetnost baleta?”. Tokom manifestacije od 26. do 30.9. bit će organizirana radionica Contemporary dance koju će voditi Cruz Isael Mata iz Venezuele i Aldina Topčagić iz Austrije.

federalna.ba

Balet Fest Sarajevo
Gospođice iz Avinjona Federalni radio Balet Fest Balet Fest Sarajevo
0 27.09.2023 16:40
Helen Uhlik-Horvat Balet Fest Sarajevo Balet Fest Federalni radio
0 19.09.2023 16:50
Balet Fest Sarajevo Životinjska farma predstava Žetva
0 23.09.2022 14:29