Počeo zajednički sastanak Vučića i Kurtija sa evropskim posrednicima
(Izvor: Arhiv)

Počeo zajednički sastanak Vučića i Kurtija sa evropskim posrednicima

Zajednički sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Kosova Aljbina Kurtija i evropskih posrednika u dijalogu počeo je u Ohridu, znatno kasnije nego što je bilo planirano.

Sastanak Vučića i Kurtija sa šefom evropske diplomatije Josepom Borellom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom počeo je poslije pauze duže od dva sata.

Novinari koji se nalaze u pres centru u Ohridu nemaju informacija o tome šta se dešavalo u međuvremenu.

Borell i Lajčak su prvo razgovarali sa Vučićem, a potom sa Kurtijem.

Portparol EU Peter Stano novinarima u Ohridu je rekao da će se Borell obratiti javnosti po završetku zajedničkog sastanka, kako je i najavljeno, i da neće odgovarati na pitanja.

Sastanci se održavaju u vili Biljana, bivšoj ljetnjoj rezidenciji Josipa Broza Tita koja je sada kompleks državnih vila. Vila je skrivena u šumi na uzvišenju oko šest kilometara udaljenom od Ohrida, a novinarima nije dopušten pristup.

U fokusu današnjeg sastanka je finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Vučić i Kurti su se usmeno saglasili sa tim sporazumom na prethodnom sastanku, 27. februara u Briselu, ali je, prema riječima Borella, ostalo da se dogovore o mapi puta za njegovu primjenu.

federalna.ba/Beta

Aleksandar Vučić Albin Kurti
genocid negiranje genocida genocid u Srebrenici rezolucija Ujedinjene nacije Aleksandar Vučić Milorad Dodik
0 12.04.2024 20:46
Milorad Dodik Aleksandar Vučić
0 11.04.2024 20:13
Milorad Dodik Aleksandar Vučić
0 11.04.2024 12:26
Aleksandar Vučić Christian Schmidt
0 04.04.2024 18:49
Christian Schmidt Aleksandar Vučić
0 04.04.2024 17:50