Počeo generalni štrajk zaposlenih u Zdravstvenoj stanici Bijela u Brčkom
(Izvor: Fena)

Počeo generalni štrajk zaposlenih u Zdravstvenoj stanici Bijela u Brčkom

Zaposleni u Zdravstvenoj stanici Bijela, koja djeluje u okviru Javne zdravstvene ustanove Zdravstveni centar Brčko, stupili su danas u generalni štrajk zbog neispunjavanja njihovih zahtjeva koji se tiču potpisivanja kolektivnog ugovora, povećanje plata za najmenje deset odsto te naknade za prijevoz do radnih mjesta. 

Radnici su potpuno obustavili rad osim pružanja pomoći životno ugroženim pacijentima.

U ime štrajkačkog odbora doktorica Luca Topalović izrazila je željenje što je došlo do generalnog štrajak, ali da su se na taj korak morali odlučiti zbog uslova u kojima rade i činjenice da svoje zahtjeve ranije nisu mogli institucionalno riješiti.

-Zamolila bih sve naše pacijente za strpljenje i razumijevanje za novonastalu situaciju, a nadam se da ćemo vrlo brzo naći rješenje i vratiti se redovnim aktivnostima – poručila je Topalović.

Direktor Javne zdravstvene ustanove "Zdravstveni centar Brčko“ Emir Osmanović obratio se štrajkačima, rekavši da menadžment podržava radnike u svojim zahtjevima te da pitanje prava i obaveza medicinskih radnika nije ranije pokrenuto kroz potpisivanje kolektivnog ugovora.

-Zahvaljujem zaposlenima u Bijeloj što će nastaviti pružati pomoć najugroženijim pacijentima. Njihovi zahtjevi se mogu ispuniti i njima se može udovoljiti - istakao je Osmanović.

Podršku radnicima u štrajku pružio je i predsjednik Sindikata Brčko distrikta Igor Babić, navodeći da sindikat već duže vrijeme traži povećanje plata svim zaposlenim i potpisivanje kolektivnog ugovora.

-Ako se neki naši osnovni zahtjevi ne ispune, mi nemamo drugog rješenja nego da sa svim svojim kapacitetima i drugim granskim sindikatima uradimo isto ovo što su uradili zaposleni u Bijeloj - rekao je Babić i pohvalio radnike u Bijeloj koji su svojom hrabrošću prvi pokrenuli ova pitanja i izašli s njima u javnost.

On je naveo i da zbog nedostatka podzakonskih akata iz radno pravne oblasti još nije došlo do donošenja kolektivnog ugovora i da je greška što u Distriktu ne postoji Odjeljenje za rad koje bi pokrenulo pitanje donošenja kolektivnog ugovora.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta Sead Šadić izrazio je žaljenje što je do štrajka uopšte i došlo, smatrajući da su se ovakva pitanja mogla institucionalno riješiti.

-Mislim da je Vlada Distrikta uveliko pokrenula procedure kako bi došlo do povećanja plata i rješavanja pitanja plaćanja prevoza radnika koji putuju na posao. Mi ćemo promptno djelovati zajedno s menadžmentom da ove zahtjeve prihvatimo ne samo u interesu zaposlenih, nego i pacijenata – naglasio je Šadić.

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta Anto Domić rekao je nakon sastanka sa štrajkačkim odborom da je problem radnika u zdravstvu složen i da se mora riješiti, uz konstataciju da je ova obustava rada zdravstvenih radnika zakonita. 

-Zbog dugogodišnjeg zanemarivanja problema radnika došlo se u situaciju da su radnici primorani svojim štrajkačkim postupcima probuditi politički sustav Distrkta kako bi se krenulo u proces rješavanja radničkih prava - rekao je Domić.

Kako je rečeno, štrajk zdravstvenih radnika u Bijeloj nastavit će se uz pružanje minimuma zdravstvene zaštite i do konačnog ispunjavanja njihovih zahtjeva.

federalna.ba/Fena

generalni štrajk Brčko zdravstveni radnici
sport Brčko Distrikt Brčko Brčko distrikt BiH
0 01.06.2023 22:10
Sindikat Brčko distrikt BiH generalni štrajk
0 23.05.2023 14:22
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko poplava poplave
0 18.05.2023 19:01
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko Dan žalosti
0 18.05.2023 16:58
saobraćajna nezgoda prometna nezgoda Donja Slatina Bosanski Šamac Brčko
0 17.05.2023 22:57