Počelo glasanje na referendumu o pripajanju Rusiji
(Izvor: Reuters)

Počelo glasanje na referendumu o pripajanju Rusiji

Na području takozvanih narodnih republika u Donjecku i Luganjsku i u oblastima Zaporožje i Herson počeli su referendumi o pripajanju Rusiji tih regija na istoku Ukrajine koje su pod kontrolom proruskih separatista.

Referendumi će trajati do 27. septembra, a ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je izjavio da će podržati rezultate glasanja.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba reagirao je na odluke o referendumu u istočnoukrajinskim regijama i kazao da su to lažni referendumi i obmana koja neće ništa promijeniti.

Brojne države i međunarodne organizacije reagirale su na referendume i izrazile zabrinutost da se time produbljuje kriza u regiji.

“Zabrinuti smo zbog pokušaja održavanja jednostranih referenduma u nekim dijelovima Ukrajine pod ruskom kontrolom“, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye.

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je referendume “ozbiljnim kršenjem“ Povelje Ujedinjenih nacija.

Rusija planira anektirati navedene regije na bazi rezultata referenduma, a ruski zvaničnici upozorili su da bi ta zemlja mogla posegnuti i za upotrebom strateškog nuklearnog oružja za odbranu regija koje će Moskva nakon referenduma smatrati ruskom teritorijom.

federalna.ba/AA
referendum Ukrajina Rusija