U dnevni red sjednice uvršteno i imenovanje sudije Ustavnog suda BiH
(Izvor: Fena/Arhiva)

U dnevni red sjednice uvršteno i imenovanje sudije Ustavnog suda BiH

Sa 38 glasova 'za', 34 'protiv' i 13 'suzdržani', danas Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH nije usvojio prijedlog potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende da se sa dnevnog reda današnje sjednice pod tačkom „Izbori imenovanja“ skine izglasavanje o imenovanju sudije Ustavnog suda BiH.

Tako bi poslanici trebali glasati da se za sudiju Ustavnog suda BiH imenuje Marin Vukoja, najpozicioniraniji kandidat sa Rang liste. Taj prijedlog je utvrdila i na potvrđivanje Predstavničkom domu uputila Komisija za izbor i imenovanje tog doma.

Na posljednjoj sjednici Komisije taj prijedlog su izglasali članovi Mladen Bošković (HDZ), Aner Žuljević (SDP), Goran Opsenica (HDZ BIH-HNS), Senad Subašić (SDP), Dajana Frljić (HDZ BIH-HNS), Irfan Durić (NES), Elzina Pirić (PDA), Dragan Mioković (Naša stranka), Rasim, Smajlović (Povjerenje, NIP, SPU), i Petar Galić (HNP) dok je jedino Eldar Čomor (SDA) glasao protiv toga da Vukoja bude imenovan za sudiju Ustavnog suda BiH.

Poslanici opozicije, koji su prisustvovali toj sjednici Komisije, tvrdili su da su građani već 14 mjeseci svjedoci da je „riječ o političkom izboru, te da struka nije ta koja je Marina Vukoju birala i bodovala“.

Također, opozicija je poručila kako će do današnje sjednice Predstavničkog doma pokušati uticati na poslanike iz drugih stranaka da ne glasaju za Vukoju kao jedinog kandidata. Smatraju da je jedan kandidat kao prijedlog za izbor sudije "nametanje, a ne izbor".

Tog stava je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, koji je pozvao Parlament Federacije BiH da ne podrži izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH jer smatra da „dosadašnje provedene procedure, u vezi s utvrđivanjem liste najuspješnijih kandidata za izbor jednog sudije Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH, upućuju na postupanja koja nisu u skladu s osnovnim kriterijima za izbor sudija Ustavnog suda BiH“.

- Naime, zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH se mora omogućiti da biraju sudiju, a ne da aklamacijom potvrđuju prijedlog Komisije za izbor i imenovanje – mišljenja je Bećirović, te dodaje da izbor sudija Ustavnog suda BiH ne smije biti predmet političke trgovine između čelnika različitih stranaka.

Potpredsjedavajući Predstavničkog doma i ujedno predsjednik te komisije Mladen Bošković istakao je da je Marin Vukoja za sudiju Ustavnog suda BiH predložen, kao i čitava procedura izbora sudije Ustavnog suda BiH kojeg bira Predstavnički dom, u skladu sa „Ustavnom BiH, Poslovnikom Predstavničkog doma i Odlukom o postupku izbora sudija Ustavnog suda BiH, koje bira Predstavnički dom Parlamenta FBiH".

Osim o ovom imenovanju u okviru tačke „izbori i imenovanja“ glasat će se o imenovanju novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma za kojeg je predložen Dragan Mioković, poslanik Naše stranke, dok je za imenovanje na poziciju zamjenika direktora Agencije za bankarstvo FBiH predložena Jelka Miličević. U prošlom mandatu ona je obavljala funkciju federalne ministrice finansija i dopremijera Federacije BiH.

U nastavku sjednice zakazana je pauza od pola sata da bi se zvanično poslanicima dostavio dnevni red današnje sjednice, koji je usvojen sa 16 tačaka.

federalna.ba/Fena

Predstavnički dom Parlament FBiH