videoprilog Ajle Sokolović (Dnevnik 2)

Počela je još jedna Sarajevska zima

Otvoren je Međunarodni festival Sarajevska zima, koji će okupiti desetine umjetnika iz cijelog svijeta. Ovaj put Sarajevska zima se poklopila s onom vremenskom, pa smo u bjelini grada imali priliku već prvog dana uživati u čak 11 programskih cjelina. Ceremonija otvaranja, koje će inače trajati tri dana, počela je u Historijskom muzeju.

Različitost – riječ je kojom je najbolje opisati festival Sarajevsku zimu. Pokazalo se to i ovaj put kada su umjetnici svijeta poručili “Kocka je bačena”. Već 40 godina Sarajevska zima gradi priču jedne posebne poetike Sarajeva.  One koju prepoznajemo u suštinskom dijalogu kultura.

“Sarajevska zima se razlikuje od drugih festivala i institucija tako što ne proizvodi ništa drugo osim vrhunskih umjetničkih događaja. I dobro došli, drage moje Sarajlije, i iz cijele Bosne i Hercegovine, iz Evrope i svijeta, osobito moji gosti iz Amerike, Južne Koreje i drugih zemalja koji će učestvovati na ovom festivalu”, poručio je Ibrahim Spahić, direktor Festivala Sarajevska zima.

Ove godine Sarajevska zima je u znaku jubileja gdje u skladu sa svim tegobama i tragedijama oko nas umjetnost poručuje da svijet u kojem živimo zahtijeva izvrsnost, znanje i stvaralačku sinergiju svih generacija. Iz bogatog programa Sarajevska zima izdvajamo izložbu „1993“  fotografija iz ratne Bosne i Hercegovine Zorana Filipovića, koja je otvorena u Umjetničkoj galeriji, te skup Solidarnosti umjetnika svijeta koji je posvećen ukrajniskom pjesniku Tarasu Ševčenku.

“S velikim ponosom iskazujemo još jednim programom ove godine solidarnost sa žrtvama Ukrajine i pokušamo uraditi barem neki simbolički dio posla vezan uz književnost kako bismo pokazali da nama nije svejedno”, istakla je Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

“Žalosno je što se morala dogoditi takva jedna tragedija da bismo pomnije obratiti pažnju na ono što su možda sličnosti između bosanskohercegovačkog i ukrajinskog naroda, istih ili sličnih trauma, pa prema tome vjerovatno i tih percepcija unutar kulture”, kazala je Adijata Ibrišimović Šabić, profesorica na Odsjeku za slavistiku Filozofskog fakulteta UNSA.

Februarski dani u Sarajevu zasigurno će proteći u znaku Zime. Susreta sa umjetnicima i njihovim vizijama, te posebnog protoka ideja i značenja kulture i umjetnosti u današnjem bh. društvu.

federalna.ba

Sarajevska zima