(Izvor: federalna.ba/Lejla Džin)

Počela edukacija zdravstvenih radnika u RS-u

Obuka zdravstvenih radnika zaposlenih u domovima zdravlja u entitetu Republika Srpska a koji će učestovavti u procesu masovne vakcinacije počela je u Banjaluci u organizaciji Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Edukacija zdravstvenih radnika koji će biti nosioci vakcinacije trajaće tri dana.

''Današnja edukacija ima za cilj da obučimo trenere koji će svojim koelgama prenijeti zanje o samom načinu vakcinacije i svim stavakama koje se odnose na sam proces vakcinacije. Prije svega, značajno je da idemo sa smejrnicama Svjetske zdravstvene organizacije kada govorimo o samoj vakcinacija, da ona bude neposredno prije početka same vakcinacije, odnosno, većeg obima vakcinacije kako bi sami radnici imali što svježije informacije i akao bi što bolje prošli kroz samu obuku,'' kazao je Branislav Zeljković direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Sprske.

On naglašva da se ne smije zaboraviti da su zdravstveni radnici pored ove edukacije u prethodnim godinama su edukovani kada se govori o samoj vakcinaciji kroz vakcinacione centre.

''Jako je bitno da u ovom procesu masovne vakcinacije koji je pred nama imamo što veći broj zdravstvenih radnika koji će biti obučeni o samom procesu vakcinacije. Ova edukacija će predstavljati nadogradnju znanja i naravno, da u što skorijem vremenu i na što efikasniji način završimo smau vakcinaciju,'' istakao je Zeljković.
Kada je u pitanju sam proces vakcinacije, kada stignu veće količine vakcina, one će biti usmjerene prema prioritetnim grupama. Prioritetne grupe su: zdravstveni radnici, osobe u staračkim domovima, osobe sa više hroničnih oboljenja a nakon toga sliejd ei druga zanimanja kao što su provsvjetni radnici, pripadnici MUP-a RS, Republička uprava civilne zaštite, novinari, snimatelji, fotoreporteri.

''Kada je u pitanju početak prijave za vakcinaciju, u narednih 15 do 20 dana zahvaljujući Republici Srbiji koja će nam pružiti mogućnost da imamo uvid u njihov softver, prilagodićemo vjerovatno na način da će se naši građani moći prijaviti putem Interenta odnosno web apliakcije. Za one građane koji nemaju prisutup Internetu biće omogućeno da se prijave putem telefonskog poziva,'' pojasnio je Zeljković.
 
Početak masovne vakcinacije očekuje se kada stigne veće količina vakcina. ''Dobavljač je obavezan da isporuči određenu količinu vakcina do kraja februara. Mi čekamo potvrdu o kojoj se količini radi, datum će biti 27. ili 28. februar,'' kazao je Zeljković.

U entitetu Republika Srpska rusku vakcinu ''Sputnjik V'' do sada je primilo 935 zdravstvenih radnika dok je više od 1.400 zdravstvenih radnika iz Republike Srpske vakcinisano u Srbiji.

Epidemiološka situacija je i dalje nepovoljna ali imamo period stabilizacije, ističu iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

federalna.ba/Lejla Džin

Republika Srpska obuka vakcinacija
Republika Srpska koronavirus
0 03.03.2021 11:40
COVAX vakcina vakcine vakcinacija nabavka vakcina Federalni radio
0 02.03.2021 17:57
Predsjedništvo BiH vakcina vakcinacija vakcine vakcinisanje
0 02.03.2021 17:08
Covid19 koronavirus vakcina vakcinacija cijepljenje
0 02.03.2021 13:37
Republika Srpska koronavirus
0 02.03.2021 12:21
Kina vakcinacija stanovništvo
0 02.03.2021 11:08