Počela CUHaCHA
U Mostaru je predstavljen početak prekograničnog projekta Unapređenje održivog razvoja turizma kroz kulinarsko naslijeđe – CUHaCHA. Realizira u okviru programa suradnje između naše zemlje, Republike Hrvatske i Crne Gore, a obuhvaćeni su gradovi Mostar, Zadar i Tivat. Cilj je da se ojača turistička ponuda i turistima ponudi jedinstven gastronomski doživljaj.
Gastronomija igra veoma bitnu ulogu u modernom turizmu i ovim projektom se žele napraviti turističke rute, ali i educirati učenici, kako bi spoznali važnost spravljanja tradicionalnih jela. Za njih će biti opremljene kuhinje u kojima će se probati recepture katakteristične za Mostar, Zadar i Tivat
„Nije više pojam samo da se nešto vidi nego da se nešto i proba i taj gastronomski trenutak je vrlo bitan i mi smo planirali da kroz naša nacionalna jela damo jedan šlagvort, jedan pristup našim budućim turistima koji će dolaziti na prostor regiona“, kazao je ministar obrazovanja, kulture i sporta HNK-a Rašid Hadžović (SDA).
Andrea Erceg, predstavnica Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, ističe kako im je cilj smanjiti sezonalnost u navedenim područjima: „Turisti bi trebali dolaziti cijelu godinu i težiti nekom višem iskustvu, više osjetiti nekakve lokalne autohtone proiuzvode“.
Staze kulinarske baštine će biti kreirane putem web-karte i na njoj će se naći, uz ostalo, restoranske ponude tradicionalnih jela, ali i recepture. Napravljena je i monografija s autohtonim jelima.
„Hrana je bitan segment našeg svakodnevnog života, mi sa hranom dočekujemo i ispraćamo naše drage goste, a i oni koji možda nisu dragi. To dodatno govori koliko je hrana bitna, bitan je dio kulinarske baštine“, poručuje Ivona Petrović, predstavnica Općine Tivat.
Nositelj projekta CUHaCHA je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, a njegova vrijednost je skoro 711 tisuća eura. Većinu sufinancira Europska unija, koja je prepoznala važnost projeka i gastronomsku poveznicu Mostara, Zadra i Tivta.
federalna.ba