videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

Pobjeda Bunskih kanala nad mini hidroelektranama

Odjel za urbanizam Grada Mostara je ponovo odbio zahtjev investitora „Hercegovina građevinsko zanatstvo“ d.o.o. za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju dvije mini hidroelekrtane na lokalitetu Bunskih kanala.

To je još jedna mala, ali za Ekološku udrugu „Majski cvijet“ iz Mostara vrlo značajna pobjeda i čini se da su sve bliže cilju, a to je da se konačno zabrani gradnja na tom zaštićenom području.

U listopadu je, pak, Kantonalni sud u Sarajevu donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola koju je izdalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Predsjednik Ekološke udruge "Majski cvijet" Oliver Arapović ističe kako je dobijena još jedna pravna bitka, te da će od budućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika Mostara tražiti da se preispitaju jednostrane odluke donesene izmjenom prostornoga plana Grada Mostara iz 2012. godine i koje su omogućile da se na tom mjestu gradi bilo što.

Nećemo dozvoliti da se uništi nešto što je još 1970. godine proglašeno spomenikom prirode, poručuju iz Majskog cvijeta.

Izgradnja dviju mini hidroelektrana na lokalitetu Bunskih kanala uništio bi, uz ostalo, tamošnji riblji fond. Aktivisti Majkog cvijeta prikupili su 5000 potpisa protiv izgradnje mini hidroelektrana, a potporu im je pružilo i 27 nevladinih organizacija iz cijele zemlje.

Nisu samo Bunski kanali predmetom želja za izgradnju mini histroleketrana. I mještani Neretvice kod Konjica zaustavili su gradnju mini hidroelektrana na tom području.

Za Doljanku kod Jablanice bitka još traje. 

federalna.ba

Bunski kanali izgradnja mini hidrocentrale Jablanica jablanicaKonjic
Bunski kanali mini hidrocentrale mini hidroelektrane Mostar
0 30.09.2022 18:30
BItka za Ranjenike Jablanica
0 18.09.2022 21:45
Mostar izgradnja finansiranje
0 04.08.2022 15:41