Po čijem nalogu UO BHRT-a bira sunovrat umjesto razuma i plaća uposlenima?

Sumanuta i diletantska upravljačka politika Upravnog odbora BHRT-a, Uprave na čelu s Belminom Karamehmedovićem, a uz veliku podršku vladajućih struktura sa državnog i federalnog nivoa rezultirala je najavom prestanka emitiranja određenih programskih sadržaja ove TV-kuće. Umjesto potpisivanja ugovora o raspodjeli sredstava od prikupljene RTV takse s Radio-televizijom Federacije, što bi spasilo poslovanje javnih servisa, Belmin Karamehmedović se odlučio da - nakon što je uništio BHRT, zavio u crno svoje uposlenike kojima nije u stanju isplatiti plaće - ugasi program državnog emitera. Istovremeno, uništi Federalnu televiziju pokušajem da našu kuću i Elektroprivredu BiH uvuče u kriminal.

Manipulacija javnosti od Upravnog odbora BHRT-a i Menadžmenta ove kuće s Belminom Karamehmedovićem na čelu nezapamćeni je medijski bezobrazluk na našim prostorima. Uprava BHRT-a, čiji uposlenici gladuju i koja odbija potpisati jedini i na zakonu utemeljen ugovor o raspodjeli prikupljenih sredstava od RTV takse, najavila je gašenje određenih programskih sadržaja.

Da je riječ o klasičnoj prevari, dokazuje činjenica da Karamehmedović najavljenu odluku pravda nedostatkom sredstava i redovnih prihoda. Svima je poznato, a naročito vladajućim strankama sa državnog i federalnog nivoa, koje Upravi BHRT-a za ovakve nepromišljene postupke pružaju podršku, da prihoda od RTV takse BHRT nema jer ugovor odbija potpisati upravo Karamehmedović. Ukratko, on bi ili oni bi sva prikupljena sredstva podijelili na način koji ne samo da bi onemogućio opstanak BHRT-a - već bi uništio i RTV Federacije, što je, izgleda, krajni i jedini cilj amaterske kadrovske strukture koja vlada BHRT-om i njihovih mentora.

Evo i dokaza: Poslovodni odbor BHRT-a predlaže kao prijelazno rješenje da se prikupljena sredstva sa računa Elektroprivrede BiH dijele 50% BHRT-u, 25% RTV Federacije BiH, a preostalih 25% zaledi na računu Elektroprivrede BiH.

Predložena zaleđena sredstva - 25% su posljednjih šest godina pripadala Federalnoj televiziji i omogućavala joj opstanak, kao i servisiranje svih obaveza, uključujući i višemilionske uplate BHRT-u, počev od plaćanja kirije do iznajmljivanja studija, opreme i kadrova. Uprava BHRT-a i njihovi nalogodavci, kreatori medijskog mraka i sunovrata oba javna emitera, sada bi ta sredstva da zalede i svežu omču oko vrata RTV Federacije jer znaju da sa samo 25% sredstava prikupljenih od RTV takse naša kuća ne može preživjeti.

Da stvar bude gora i opasnija, Karamehmedovićev prijedlog podržava i Federalna vlada, koja je odlično informirana i upoznata da s 25% prikupljenih sredstava Federalna televizija ne može opstati. U konačnici, više je nego zabrinjavajuće da prvi čovjek BHRT-a najavljuje gašenje programa, ne boreći se, a trebao bi, za izmirenje više od 60 miliona maraka duga RTRS-a vlastitoj kući, što bi riješilo sve probleme. Ne želimo vjerovati da se povinovao Miloradu Dodiku.

"RTRS ništa nije dužan. Neće nikada ni platiti. Mi smo jedini uplaćivali pretplatu dok Hrvati nisu plaćali pretplatu. A što se tiče tog BHRT-a, to je nametnuto, to treba biti ukinuto. To nije odraz volje ovih naroda i nikoga. Mi nemamo nikakve obaveze prema tome i čekat ćemo priliku da to razvalimo do kraja", izjavio je predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD).

RTVFBiH ponovno poziva na zakonito postupanje i spas oba javna emitera

Radio-televizija Federacije ponovno poziva na zakonito postupanje i spas poslovanja oba javna emitera. Podsjetimo, 17. maja Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije uputio je Upravi BHRT-a poziv na potpisivanje Ugovora o raspodjeli RTV takse, kao jedinog na zakonu jasno utemeljenog Ugovora. Evo...

Da stvar bude poraznija, Uprava BHRT-a, iako svjesna da od 50% prihoda od RTV takse ne može servisirati svoje redovne obaveze i izmiriti dugove, predlaže ovakav način raspodjele koji državni emiter gura u još dublju poslovnu krizu. Jer kako, dok mu radnici gladuju, objasniti da je Karamehmedoviću u interesu da se zaledi 25 posto prihoda Federalne televizije, od kojih bi i BHRT ostvario ogromnu dobit, osim ukoliko je, a uvjereni smo da jeste, politički instruiran da učini sve i po svaku cijenu kako bi ugasio RTV Federacije, što njemu i njegovom Upravnom odboru nije strano – sjetimo se 8. maja.

Naime, Karamehmedoviću je jasno da rješenje koje on predlaže vodi oba javna servisa u propast, ali mu je i svejedno, s obzirom na to da istovremeno dok u propast gura dva javna emitera, pokreće privatni biznis. U konačnici, Upravni odbor i Uprava BHRT-a predlažu nezakonita rješenja. Varaju javnost, lažu gledaoce, lažu svoje uposlenike.

Sindikalne vođe ovih dana najavljuju štrajkove ili podnose ostavke. Umjesto da profesionalno i žestoke nastupe u borbi da se sredstva prikupljaju na jedan jedinstven račun i sa cijelog područja Bosne i Hercegovine, dakle, i iz RS-a, ali i dijelova države kojima suvereno vlada HDZ ili HNS, Uprava BHRT-a se odlučila za gašenje vlastitog programa, uništavanje Federalne televizije i kršenje zakona.

Drskosti nema kraja jer Karamehmedović prijedlogom uvlači i menadžment Elektroprivrede BiH u kriminal. Naime, nezakonita raspodjela sredstava u režiji Karamehmedovića i njegovih tutora je krivično djelo. Elektroprivreda BiH bi, u tom slučaju, preuzela na sebe ulogu nekoga ko nezakonito raspoređuje taksu, a uskraćivanjem RTV Federacije 25 posto sredstava bila bi direktni saučesnik u gašenju televizije.

Javno pitamo stranke Trojke, ali i njihove partnere, HDZBiH i SNSD, kao i Upravni odbor BHRT-a i Upravu BHRT-a: Koji je to motiv da BHRT predlaže rješenje i dobije manje sredstava u situaciji kada najavljuju gašenje vlastite produkcije? U čijem interesu prijete potkopavanjem državnih institucija zahtijevajući da RTV Federacije i Elektroprivreda BiH urade nešto nezakonito, dok zakonito rješenje koje ih čeka na stolu i donosi im za 24 sata milionska sredstva - ne žele ni razmotriti ni potpisati.

federalna.ba

BHRT Belmin Karamehmedović RTVFBIH