Plenković: Umjesto isprike jučer smo slušali lažne teze o kršenju Ustava
(Izvor: AA/Arhiva)

Plenković: Umjesto isprike jučer smo slušali lažne teze o kršenju Ustava

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da su u jučerašnjem obraćanju predsjednika RH Zorana Milanovića umjesto isprike slušali lažne teze o kršenju Ustava i stranačkoj kontroli nad VSOA-om. Milanovića je pozvao da ozbiljno razmotri prijedlog koji smo mu uputili. "Ako ima problem s predloženim kandidatom, volio bih to čuti, koji je problem? Ima li nešto što zna o kandidatu, a mi ne znamo? Neka kaže. Pet mjeseci smo ga čekali da se očituje o kandidatu, on se očitovao nije”, kazao je.

Plenković je ustvrdio da se komunikacija između institucija predsjednika i premijera može obavljati neposredno, ali pod uvjetom da je ona kulturna, normalna i suradljiva, no od Milanovića nije stigla isprika nego iznošenje niza lažnih tezi.

"Suradnja da, međutim pristajanje na dijalog kao da ničeg ovog nema, ne dolazi u obzir. Komunikacija između institucija može se obavljati neposredno, ali preduvjet je da ona se ona odvija kulturno, normalno i suradljivo", izjavio je hrvatski premijer. 

Plenković je time odgovorio na jučerašnje obraćenje predsjednika Republike u kojem je prozvao HDZ da nastoji vratiti VSOA-u pod stranačku kontrolu.

Plenković je uputio kritiku prema načinu Milanovićeva obraćanja, putem izravnog televizijskog prijenosa, navodeći da je krajnje neuobičajena te da je "na taj način izbjegavao rizik od dolaska novinara i postavljanja pitanja."

"Pitao sam se da li je izbio rat, neka nova epidemije, da li se dogodio neki veliki potres, poplava ili nesreća u Hrvatskoj, a da mi u Vladi nismo čuli", kazao je predsjednik hrvatske Vlade, koji i dalje inzistira na isprici Milanovića zbog svega što je rekao na račun Vlade, članova Vlade, HDZ-a i njega osobno.

"Umjesto isprike slušali smo lažne teze o kršenju Ustava i cilju HDZ-a da zarobi hrvatske institucije, lažne teze o stranačkoj kontroli nad VSOA-oma, a nakon toga smo čuli i prijetnju upućenu časnicima Hrvatske vojske", rekao je.

Milanovićeve upozorenja vojnim časnicima da će "poduzeti sve zakonske ovlasti" ako prihvate da ih Vlada RH predloži za čelne pozicije, ocijenio je neprihvatljivima i neprimjerenima komunikaciji između dviju pozicija s najvećim demokratskim legitimitetom. 

Milanović je u četvrtak u obraćanju u izravnom televizijskom prijenosu rekao da političkim udarom na ustavni poredak i demokraciju Andrej Plenković Hrvatsku vraća u doba kada su obavještajne službe bile pod izravnom kontrolom vladajuće stranke.

Milanović je u četvrtak pozvao hrvatskog premijera da žurno održe sastanak kako bi usuglasili kandidata za novog ravnatelja VSOA-e s obzirom na to da 10. srpnja istječe mandat ravnatelja u ostavci Ivici Kinderu.

Plenković je istog dana odgovorio da sastanka oko kandidata za novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) na koji ga je pozvao Milanović neće biti dok se Milanović ne ispriča.

federalna.ba/Fena

Andrej Plenković Zoran Milanović optužbe