videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Plenković u Banjoj Luci: Hrvatska snažno podupire BiH i Hrvate u njoj

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izjavio je u subotu u Banjoj Luci kako očekuje da će Bosna i Hercegovina ispuniti uvjete potrebne za otvaranje pregovora o članstvu s EU-om te je najavio da će Hrvatska nastaviti snažno podupirati BiH na njezinom europskom putu, kao i Hrvate koji u njoj žive.

"Mi se borimo za BiH kao da se borimo za Hrvatsku", izjavio je Plenković u Banjoj Luci, gdje je došao na svečanost ustoličenja banjalučkog biskupa don Željka Majića.

Dodao je kako je u stalnoj komunikaciji s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto te da je uvjeren da BiH može dosegnuti postavljeni cilj.

"Donose se zakoni, provode se reforme", kazao je Plenković, dodavši kako vjeruje da će biti usvojeni i preostali zakoni, a da sve njegove kolege u državama EU prate i prepoznaju napredak koji je BiH ostvarila od prosinca.

Plenković je istaknuo kako je u Banju Luku došao pružiti potporu novom biskupu i zahvaliti se dosadašnjem banjalučkom biskupu Franji Komarici na svemu što je učinio.

"Biskup Komarica prošao je mučenički put hrvatskog naroda i svećenstva", kazao je.

Na pitanje može li se nešto dodatno učiniti ne bi li se potaknuo povratka Hrvata na područje Banjalučke biskupije, u kojoj je ostalo svega oko 30 tisuća katoličkih vjernika, Plenković je odgovorio kako je najbolji put osigurati trajnu stabilnost i ubrzati proces europskih integracija.

"Kako je Hrvatska snažnija, a BiH stabilnija i cijelo ozračje okrenuto ka europskom putu, vjerujem da će i brojni Hrvati koji su tu prije živjeli sve više dolaziti u svoje prijeratne domove", kazao je hrvatski premijer.

federalna.ba/Fena

Andrej Plenković Banja Luka Željko Majić
Jelena Trivić Banjaluka Banja Luka
0 20.04.2024 17:12
Memorijalni centar Srebrenica Banja Luka sankcije
0 19.04.2024 13:41
Banja Luka Banjaluka
0 18.04.2024 20:27
Banjaluka Banja Luka
0 18.04.2024 18:03
Andrej Plenković izbori Hrvatska
0 18.04.2024 12:58