Plenković: Sutra razgovori s manjinama i DP-om, već imamo 76 ruku
(Izvor: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Plenković: Sutra razgovori s manjinama i DP-om, već imamo 76 ruku

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Hrvatske Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra imati sastanke s predstavnicima nacionalnih manjina i s Domovinskim pokretom, dodavši da već imaju 76 zastupnika koji su ih spremni podržati.

Nakon sjednice predsjedništva HDZ-a, hrvatski premijer je rekao da je danas na sastanku sa svima koji su bili na listama HDZ-a - HSLS-om, HNS-om, HDS-om, HSU-om i Marijanom Petir dobio snažnu potporu kao budući mandatar za sastav njihove treće vlade.

Dodao je da ih informirao o tijeku razgovora s Domovinskim pokretom i s predstavnicima nacionalnih manjina.

"Sutra ćemo imati sastanke i s predstavnicima nacionalnih manjina i s Domovinskim pokretom i nakon toga ćemo ići dalje prema formiranju parlamentarne većine, i onda skupljanju potpisa za treći mandat u nizu", kazao je Plenković.

Dodao je da se prema svemu što razgovaraju stvari kreću u dobrom smjeru.

Upitan što je SDSS-om u budućoj većini, odnosno hoće li participirati ili će biti izvan nje, Plenković je rekao da već sada imaju više od 76 zastupnika koji su ih spremni podržati, dodavši kako će voditi računa da se prava nacionalnih manjina poštuju jednako kao i danas.

Vlada će, dodao je, uz program vlade, usvojiti i operativni program za nacionalne manjine.

Dotaknuo se i predsjednika SDP-a Peđe Grbina, kazavši za njega kako počinje shvaćati da je poražen ali da je i dalje bezobrazan.

"I vidjeli smo danas da su ovi poraženi polako počeli shvaćati da su poraženi. I dalje su agresivni, bezobrazni, mislim na SDP i na nećaka Grbina koji danas tek polako shvaća kako su teško poraženi na izborima 17. travnja", rekao je hrvatski premijer.

Ocijenio je da će vrlo brzo njegovi stranački kolege i kolegice početi to pokazivati malo jasnije "pa će on lagano u neku manje intenzivnu i zahtjevnu dužnost, tj. neku polupolitičku penziju".

federalna.ba/Fena

Andrej Plenković
Andrej Plenković
0 03.06.2024 12:10
Andrej Plenković Mostar
0 02.06.2024 12:33