Plenković: Priznanje Kosova bilo bi kobno za karijeru bilo kojeg političara u Srbiji

Plenković: Priznanje Kosova bilo bi kobno za karijeru bilo kojeg političara u Srbiji

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu kako kompleksnosti situacije na Kosovu doprinosi to što bi odluka o priznanju te zemlje bila kobna za političku karijeru bilo kojeg srbijanskog političara.

Plenković je o Kosovu govorio u Bratislavi na konferenciji o sigurnosti GLOBSEC 2023, javila je Hina.

Hrvatski premijer je rekao da Zagreb želi mir i brzi prekid incidenata, referirajući se na sukobe između snaga KFOR-a i srpskih prosvjednika na sjeveru Kosova u kojima je u ponedjeljak ozlijeđeno više od 80 ljudi.

Srbija ne priznaje neovisnost svoje bivše južne pokrajine proglašenu 2008. i brojni pripadnici srpske zajednice koja je većinska u četirima gradovima na sjeveru, ne priznaju vlast Prištine i odani su Beogradu.

„Da bilo koji čelnik u Srbiji prizna Kosovo mislim da više ne bi više imao perspektivu u političkoj karijeri“, rekao je Plenković i dodao da je stoga komplicirano pronaći rješenje.

Po njegovim riječima, međunarodna zajednica mora posredovati u pregovorima, smiriti situaciju i pronaći rješenje kako bi Srbi na većinski srpskom sjeveru Kosova ipak sudjelovali u demokratskom procesu.

Bez toga se „ne šalju signali povjerenja i izgradnje koegzistencije“, rekao je hrvatski premijer.

Nekoliko desetaka vojnika KFOR-a, snaga međunarodne zajednice pod vodstvom NATO-a, ozlijeđeno je u ponedjeljak popodne u sukobu sa srpskim prosvjednicima u općini Zvečan na sjeveru Kosova.

Srpski prosvjednici, među kojima također ima nekoliko desetaka ozlijeđenih, usprotivili su se dolasku albanskih gradonačelnika u općine nakon izbora koje su Srbi bojkotirali.

federalna.ba/Fena

Andrej Plenković
Andrej Plenković migranti
0 25.09.2023 17:09
Andrej Plenković Hrvatska Bosna i Hercegovina
0 22.09.2023 22:13
Dragan Čović Borjana Krišto Andrej Plenković
0 21.09.2023 21:58
Andrej Plenković Dragan Čović
0 04.09.2023 19:53
Andrej Plenković Franko Simatović Frenki
0 04.09.2023 15:37