Plenković dobio mandat za sastavljanje treće vlade Hrvatske
(Izvor: Goran Mehek/CROPIX)

Plenković dobio mandat za sastavljanje treće vlade Hrvatske

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dao je danas mandat za sastavljanje vlade predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i tehničkom premijeru Andreju Plenkoviću. "Nakon predaje 78 potpisa izabranih poslanika u 11. saziv Hrvatskog sabora, povjeren mi je mandat za sastavljanje hrvatske vlade. I u trećem mandatu nastavljamo da radimo za boljitak Hrvatske", objavio je Plenković na mreži X.

Plenković je jutros na Pantovčaku predao predsjedniku države potpise potrebne za formiranje vlade u skladu s ustavnom procedurom za davanje mandata. Poslije kratkog susreta u kabinetu predsjednika države, nije bilo izjava za novinare.

Plenković je juče saopštio da ima potrebnih 76 potpisa poslanika za sastavljanje svoje treće vlade pošto je HDZ dogovorio formiranje parlamentarne većine s desničarskim Domovinskim pokretom.

Uz potpise 61 poslanika HDZ i 12 od 14 izabranih na listi Domovinskog pokreta, Plenkovića je potpisima podržao i dio poslanika nacionalnih manjina jer te dvije stranke same nemaju dovoljan broj glasova, njih 76, za formiranje parlamentarne većine i vlade.

Među manjinskim poslanicima nisu tri poslanika srpske nacionalne manjine iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), koja je dosad bila dio Plenkovićeve vlade i imala je mjesto potpredsjednika.

Domovinski pokret uslovio je podršku HDZ time da SDSS ne može da bude dio parlamentarne većine i buduće vlade.

Predsjednik SDSS i poslanik te stranke Milorad Pupovac izjavio je nedavno da osam poslanika manjina i dalje nastupa zajedno i podržavaju Plenkovića kao mandatara, ali da među njima postoje razlike o tome kome mogu da daju podršku kad je u pitanju sastav Vlade.

On je rekao da je SDSS samostalno donijela odluku da ne da podršku Domovinskom pokretu, koji je, kako je rekao, dobio izbore na antisrpskoj kampanji, a formirao se kao stranka na antićiriličnoj kampanji. Upitan zašto je Plenković pristao na sastavljanje vlade bez SDSS, Pupovac je odgovorio da nije siguran da je imao drugog izbora.

Na parlamentarnim izborima, 17. aprila, nijedna stranka nije osvojila dovoljno mandata da samostalno formira parlamentarnu većinu i vladu.

Relativni pobjednik izbora je HDZ sa 61 mandatom, od kojih tri iz dijaspore. Drugoplasirana je koalicija lijevog centra okupljena oko Socijaldemokratske partije s 42 mandata, a trećeplasirani desničarski Domovinski pokret s partnerima 14 mandata.

Slijede desni Most s 11 mandata i zeleno-lijeva stranka Možemo s deset mandata.

Po dva mandata imaju regionalne stranke, Istarski demokratski sabor i Nezavisna platforma Sjever, a jedan mandat stranka Fokus.

U Saboru je ukupno 151 poslaničko mjesto od kojih je osam mjesta rezervisano za poslanike nacionalnih manjina.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sazvao je prvu sjednicu Sabora za četvrtak, 16. maj.

federalna.ba/Beta

Andrej Plenković mandatar za novu Vladu RH
Andrej Plenković
0 03.06.2024 12:10
Andrej Plenković Mostar
0 02.06.2024 12:33