Planinar preživio pad sa 600 metara visine, zadobio lakše povrede
(Izvor: Arhiv)

Planinar preživio pad sa 600 metara visine, zadobio lakše povrede

Planinar na Novom Zelandu "čudom" je preživio pad od 600 metara visine, zadobivši samo lakše povrede nakon što je pao niz liticu planine.

Policija je saopštila da je muškarac pao sa planine Taranaki na Sjevernom ostrvu i da ga je spasilo proljetno vrijeme koje je omekšalo led što je značilo da je pao u snijeg. Dodali su da je alpinista imao "izuzetnu sreću što je ostao živ".

Visina sa koje je pao jednaka je visini kraljevske kule sa satom u Meki u Saudijskoj Arabiji, jedne od najviših zgrada na svijetu. Također je skoro dvostruko viša od Sharda u Londonu koji se proteže 309 metara u nebo.

Penjač je bio dio grupe koja se uspinjala na planinu Taranaki. "Vidjevši kako njihov kolega planinar klizi niz planinu i van vidokruga, drugi član grupe se spustio da pokuša da ga locira", rekli su iz policije. Planina Taranaki ima reputaciju jedne od najsmrtonosnijih planina na Novom Zelandu, prema Vijeću za sigurnost planina u zemlji. 2021. godine dva planinara su poginula na istom mjestu sa kojeg je tokom vikenda pao pomenuti planinar.

Taranaki je uspavani vulkan koji se nalazi u relativnoj izolaciji na zapadnoj obali sjevernog ostrva Novog Zelanda. Prema navodima Vijeća za sigurnost na planinama njegova izolacija od drugih planina, blizina obale i geografski položaj čine neke od najbrže promjenjivih i najnepovoljnijih vremenskih uslova nego bilo gdje drugo na Novom Zelandu. "Vrijeme, u kombinaciji sa složenim i grubim terenom, stvara izuzetno jedinstveno okruženje. Jedna greška može biti katastrofalna."

Iako su nesumnjivo rijetki, ima slučajeva i drugih ljudi koji su preživjeli pad s velike visine i ostali relativno neozlijeđeni. Iako možda i nema poznatih slučajeva preživljavanja pada sa tako strme planine kao ove na Novom Zelandu.

Adam Potter pao je 300 metara niz Sgurr Choinnich Mor u Škotskoj. Prilikom pada 2011. pao je preko tri litice. Iako dobro izduran,  Potter je naokon pada mogao ustati.

Još jedan planinar je preživio pad od 400 metara u Kanadi kada je pao niz stranu planine Lefroy. Planina na zapadu zemlje na svom vrhu ima visinu od 3.423 m.

federalna.ba/BBC

planinar pad Novi Zeland
Novi Zeland autohtoni narodi kitovi
0 04.04.2024 16:18
Novi Zeland elektronske cigarete Zabrana
0 20.03.2024 12:42
Južni Sudan avion pad
0 19.03.2024 11:51