videoprilog Nađe Ridžić (Federacija danas)

Plaće su im male, policijski službenici odlaze

Drastičan porast troškova života, koje ne prati povećanje plaća i naknada, zbog čega se desetine policijskih službenika iz svih kantona odlučuju na trajni odlazak iz Bosne i Hercegovine, bile su ključne teme sjednice Upravnog odbora Saveza sindikata policije FBiH, održane u Travniku. Ponižavajućim su nazvali odnos njihovih i plaća zastupnika na svim nivoima, zbog čega traže povećanje od naredne budžetske godine. U suprotnom, ne isključuju ni organiziranje štrajka.

„Do nove budžetske godine tražit ćemo da svi policijski službenici imaju plaću najmanju 1.300 maraka, a da državni službenici i namještenici imaju prosječnu plaću u Federaciji 1.000 maraka“, kaže Almir Salkičević, zamjenik predsjednika SS policijskih službenika i namještenika FBiH iz ZDK-a.

,Jer trenutno stanje, barem kada su u pitanju plaće, potpuno je, kažu, neujednačeno, a najteži materijalni položaj policijskih te državnih službenika i namještenika trenutno je u Srednjobosanskom kantonu. Stoga prije planiranja budžeta za narednu godinu, imaju jedinstven stav.

„Tražit ćemo da na nivou čitave Federacije bude ista. Trenutno je u SBK-u 780, naš uposlenik u administraciji ima 200 KM na nivou Federacije“, navodi Dragan Škulj, član Upravnog odbora SS policijskih službenika i namještenika FBiH iz SBK-a.

Salkičević podsjeća: „Zastupnici u Federalnom parlamentu imaju od policajca veću platu 5-6 puta, od uposlenika državnog službenika i namještenika u MUP-u imaju 8-9 puta. Mislim da je to sramota, mi to više nećemo dozvoliti“.

Kažu, imali su razumijevanja za smanjenje privrednih aktivnosti i pad prihoda u vrijeme pandemije. Međutim, zbog stalnog povećanja životnih troškova, a koje ne prati rast plaća i naknada, ugrožene su ne samo njihove porodice nego dostojanstvo i odgovornost u izvršavanju svakodnevnih policijskih zadataka. Stoga, često svjedoče odlasku mladih kolega, koji, umjesto policijskog posla, za koji su se školovali, odlaze raditi kao građevinski radnici širom Evrope.

„Mnoge mlade kolege koje su prije nekoliko godina ušle u sastav policije širom FBiH napuštaju policiju i odlaze u zapadne zemlje. Najveći uzrok su plate, naknade i nesigurnost njih i njihovih porodica“, ističe Osman Abdić, predsjednik SS policijskih službenika i namještenika FBiH.

Uz to ističu da će se naredne godine skoro polovina policijskih službenika penzionisati, a niko ne razmišlja kako popuniti njihova mjesta. Malim plaćama od kojih se ne može živjeti očigledno neće. Jer, ako policijski službenici bježe od nesigurnosti, kakva je to poruka svima nama?

federalna.ba

policija plaće
Španija Španjolska bezbjednost Sigurnost policija zakon
0 27.11.2021 18:27
Facebook špijuniranje policija LAPD
0 19.11.2021 10:28
ZDK policija transparentnost Transparency International BiH netransparentnost
0 18.11.2021 20:01
Banjaluka policija saobraćajna nesreća
0 17.11.2021 09:28
saobraćajna nesreća žrtva policija
0 15.11.2021 11:26