videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

Pješački pohod u znak sjećanja na Izeta Nanića i bužimske heroje

Sinoć je otvorena 27. manifestacija „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“ i trajat će do 15. augusta. U sklopu manifestacije održat će se mnogobrojne sportske, kulturne i vjerske aktivnosti, a danas je oko 600 učesnika krenulo na tradicionalni pješački pohod od Bužima do Ćorkovače „Put bužimskih vitezova“.

Petnaestu godinu zaredom Udruženje mladih Bužim organizira pješački pohod u znak sjećanja na generala Izeta Nanića i sve pripadnike 505. viteške brigade.

„Da mlade generacije učimo o svemu što je bilo, da ne zaboravljaju i da se sjećaju, a naravno, i da grade sliku o Bužimu i o svemu što Bužim jeste i kako ga trebamo predstaviti i našim gostima kojih je ovdje danas zaista puno, a tako i cijeloj BiH i regionu“, kaže Hamdija Abazović, predsjednik Udruženja mladih Bužim.

„Ovo je prvi put da dođemo organizovano da se zahvalimo Bužimljanima, Krajišnicima, kojih dosta ima na našem Maršu mira Nezuk – Potočari“, istakao je Suad Pašalić, član Udruženja preživjelih genocida Srebrenice.

Učesnicima pješačkog pohoda pridružilo se i oko 50 biciklista.

„Ovo je uspon koji se organizira već peti put. Pokušavamo na takav način odati počast našem generalu, komadantu Izetu Naniću i svim borcima i šehidima koji su zaslužni za našu slobodu“, kaže Aladin Ičanović, član Biciklističkog kluba Bužim.

Danas se obilježava 27. godišnjica pogibije generala Izeta Nanića, a učesnici marša su posjetili i položili cvijeće na njegov mezar.

„General Izet Nanić je bio osoba vizionar, koji je znao šta hoće i šta treba da uradi kako bismo sačuvali prevashodno građane Bužima, pa onda i Unsko-sanskog kantona. On je uspio u svojoj viziji, završili smo to. Na našu žalost, kad je završio svoj put, skupa sa svojim šehidima je položio svoj život“, istakao je Suvad Šahinović, predsjedavajući Općinskog vijeća Bužim (SDP).

U sklopu manifestacije „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“ biće održane mnogobrojne sportske, kulturne i vjerske aktivnosti. Završava se 15. augusta, kad će biti obilježena trideseta godišnjica osnivanja 505. viteške brigade.

federalna.ba

Izet Nanić Bužim pješački pohod Udruženje mladih Bužim
Izet Nanić Bužim Budi vitez FK Sarajevo
0 30.08.2022 17:55
Bužim Bosna i Hercegovina odbrana
0 04.08.2022 08:34
infrastrukturni projekti Bužim Ključ Bosanska Krupa
0 20.06.2022 15:04
Muzej 505. Viteške brigade Bužim
0 29.03.2022 22:19
Bužimska obilaznica Bužim
0 22.03.2022 18:18