Prilog Amre Ličina

Pitanje formiranja Federalne vlade i dalje je politička tema broj jedan 

Pitanje formiranja Federalne vlade i dalje je politička tema broj jedan u ovom bh. entitetu. Jučer su oba potpredsjednika Federacije odbila staviti potpis na predloženi sastav Vlade. Razlozi su različiti. Dok Refik Lendo donošenje odluke bez saglasnosti smatra neustavnom, Stojanoviću su, sporna tri imena i traži njihove provjere. A iz HDZ-a BiH i dalje očekuju da će Vlada biti formirana do roka, 6. aprila.

Povodom novonastale situacije sinoć se oglasio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić zbog, kako je rekao, brojnih otvorenih pitanja i poziva medija da komentira izjave pojedinih državnih i stranačkih zvaničnika SDP-a kojima je javnost posljednjih dana svjedočila. Ovom prilikom Nikšić je naglasio da organi SDP-a mogu promijeniti dosadašnji stav da trebaju praviti Vladu. Za ponedjeljak je najavio i sjednicu Predsjedništva stranke, a za kraj sedmice i Glavni odbor, kada će, kako je kazao, donijeti konačnu odluku i o sudjelovanju u vlasti.

Ovakvom saopštenju Nikšića prethodilo je odbijanje dva  potpredsjednika Federacije, da potpišu predloženi sastav vlade kao i oglašavanje Igora Stojanovića povodom toga. Za Stojanovića, sporna su tri imena i to Kljako Anel, Sanja Vlaisavljević i Hopovac Almin:

„Smatram da Sanja Vlaisavljević želi da postane relevantna i da je pljujući po Sarajevu upravo i postala relevantna tako što je postala prijedlog HDZ-a za ministricu kulture i sporta. U ime mene, nekog ko je potpredsjednik Federacije iz SDP-a to meni izuzetno smeta.“

Stojanović očekuje i da mu bude dostavljen plan rada buduće Vlade, ali i obrazloženja zašto su predloženi kandidati najbolji izbor za te funkcije:

“Sporan je cijeli proces koji su to kriteriji, kako dođemo do imena i na koji način. I to je nešto protiv čega sam se ja borio još od vlade trojke. Ako se sjećate, tada je klub zastupnika imao drugi prijedlog za imena ministara.”

Potpredsjednik Federacije Refik Lendo za nepotpisivanje, ipak, ima više razloga:

“Prvo, nema pobjedničke stranke i ja kao predstavnik Bošnjaka to neću dozvoliti. Prema tome, imenovanje ovih ljudi koji su predloženi, pri ovakvoj pameti, potpredsjednik Lendo neće dati saglasnost. Broj dva, ova odluka je donesena mimo Ustava i zakona i bez saglasnosti dva potpredsjednika.”

Kao dodatni razlog Lendo je naveo i to da na zajedničkim sastancima nisu razgovarali o imenima, te da mu nisu poznate biografije ministara.

Lendino odbijanje da stavi potpis u HDZ-u su očekivali, jednako kao što od Stojanovića očekuju da potpiše odluku Lidije Bradara. Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, još uvijek je optimističan da će vlada biti formirana 6. aprila:

“U svakom slučaju ja tu ne očekujem bilo kakve probleme. Mislim da će gospodin Stojanović u ponedjeljak dati suglasnost kao jedan od dopredsjednika. Od drugog dopredsjednika i ne očekujemo ništa.”

Rok do kada i Zastupnički dom Federacije BiH treba potvrditi novu Vladu je 6. april. Predsjedavajuća ovog doma Mirjana Marinković-Lepić potvrdila je da će sjednica na kojoj će se o odluci rukovodstva Federacije, u vezi sa imenovanjem nove Vlade govoriti, biti održana bez obzira na broj potpisa. Datum održavanja sjednice još uvijek nije poznat.

Islamska zajednica BiH Pojas Gaze humanitarna pomoć
0 14.04.2024 18:17
Srbija Srebrenica genocid Vijeće sigurnosti UN-a rezolucija
0 14.04.2024 18:11