videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

Pirić zbog Alića i Suljkanovića pisala Schmidtu, najavljene i tužbe

Ne smiruju se reakcije na djelovanje Jakuba Suljkanovića i Senada Alića iz PDA, koji su se svojim potpisima na nedavnom sastanku priklonili novoj skupštinskoj većini koju će činiti SDA i DF.

Alić i Suljkanović još nisu napustili PDA, niti su isključeni iz stranke. U novoj skupštinskoj većini će kažu, djelovati kao nezavisni zastupnici. Kažu, onako kako zakon nalaže. U PDA, kako tvrdi Alić, ne vidi perspektivu zbog katastrafalnog rezultat na proteklim izborima.

„Nismo se mogli usaglasiti jer niko neće da prihvati svoju krivicu, a na čelu političkog subjekta je predsjednica Elzina Pirić“, kazao je Alić.

A upravo je Elzina Pirić uputila i dopis visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmistu, u kojem ukazuje na navodnu političku korupciju u TK-u. Traži da Schmidt iskoristi Bonske ovlasti: “Ja se iskreno nadam da će odlukama visokog predstavnika se prekinuti kupovina i da će se smanjiti moć Abdurahmana Hodžića, koja proizlazi iz novca javnih preduzeća, tendera i sumnjiviih radnji, odnosno pranja novca za pojedine političke opcije”.

“Ja zaista nisam imao ni jedan jedini razgovor sa Abdurahmanom Hodžićem, Hodžom - kako ga nazivaju, i iz tog razloga hoću da podnesem krivičnu prijavu da se to ispita”, navodi Alić.

Hodžić nije odgovarao na naše telefonske pozive. Kada je u pitanju navodna prodaja mandata, Alić je pozvao i pravosudne institucije da otvore istragu: “Da istraže optužbe Elzine Pirić, za koju će biti podnesena krivična prijava kada su u pitanju optužbe, klevete i laži. Ja nisam preletač, ja sam izabrani zvaničnik, gdje po Izbornom zakonu imam pravo da djelujem onako i da razmislim kako i u kojem pravcu će funkcionisati Tuzlanski kanton“.

Tražili smo komentar i od Centralne izborne komisije BiH. No, status ''preletača'' nije regulisan zakonom.

„Bilo bi potrebno tu stvar regulisati Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i prepoznati je kao problem. Sada u ovom trenutku mi to ne možemo komentarisati“, kazao je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH.

No, ne treba zaboraviti da je politički subjekt PDA, zapravo, nastao iz SDA, kojoj će se Jakub Suljkanović i Senad Alić, vjerovatno je, vratiti. Kojoj god političkoj opciji pripadali, zastupnička plata je zagarantovana.

federalna.ba

preletači Elzina Pirić Jakub Suljkanović Senad Alić
preletači Tuzlanski kanton Mreža
0 15.11.2022 22:18
preletači Bonske ovlasti Bonska ovlaštenja Federalni radio
0 08.11.2022 17:57
Jakub Suljkanović TK Tuzlanski kanton
0 05.11.2022 19:42
Republika Srpska političari preletači
0 23.05.2022 19:53
Salko Zildžić Davor Čićić Mirsad Pindžo Senad Alić Odgovorite ljudima
0 09.02.2022 22:18