PFBiH - Odgovor na nasilje u porodici i nasilje nad ženama
(Izvor: Fena/Arhiv)

PFBiH - Odgovor na nasilje u porodici i nasilje nad ženama

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine - komisije za rodnu ravnopravnost oba doma, Komisija za sigurnost Predstavničkog doma i Komisija za ljudska prava i slobode Doma naroda, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, organizirat će danas zajedničku tematsku sjednicu o institucionalnom odgovoru na nasilje u porodici i nasilje nad ženama.

U okviru sesije na kojoj će učestvovati eminenti stručnjaci iz relevantnih oblasti s bogatim iskustvom stečenim u svakodnevnom radu s pojavnim oblicima nasilja, od njegovih uzroka preko posljedica, u društvenom i kontekstu same porodice i ljudskih prava, planirano je također i obraćanje ambasadora Misije OSCE-a u BiH, najavljeno je iz Parlamenta FBiH.

Radeći neposredno s nadležnim institucijama, Misija OSCE-a u BiH konstantno pruža podršku u nastojanjima bh. društva da se suprotstavi rodno zasnovanom nasilju, a tematska sjednica, kako je navedeno, poslužit će kao kvalitetna platforma za razmjenu stavova i saznanja o rodno zasnovanom nasilju i stvoriti uslove za svrsishodan dijalog između svih nivoa vlasti i organizacija građanskog društva.

Predsjednici radnih tijela i šef Misije OSCE-a u BiH obratit će se medijima u 10.30 sati, neposredno pred početak sesije.

federalna.ba/Fena

Parlament Federacije BiH zajednička sjednica ravnopravnost žene