Pezer nije imao tehnički dobar nastup u Glasgowu, pripreme nastavio u Makarskoj

Pezer nije imao tehnički dobar nastup u Glasgowu, pripreme nastavio u Makarskoj

Jedini bosanskohercegovački predstavnik na 19. svjetskom dvoranskom prvenstvu u škotskom Glasgowu, bacač kugle Mesud Pezer, već je napustio Ostrvo te se zaputio u hrvatski primorski grad Makarsku, gdje nastavlja pripreme za Evropski bacački kup, koji se narednog vikenda održava u portugalskom gradu Leiria.

Pezer je na SP-u u Glasgowu, koje se završava večeras, nastupio prvog dana, u petak navečer te je zauzeo 9. mjesto, u konkurenciji 16 takmičara, ali u razgovoru za Fenu ističe kako nije zadovoljan svojim nastupom.

- Jednostavno, nikada nisam imao lošiji nastup na nekom velikom takmičenju. Nisam se tehnički bio dobro naštimao tokom zagrijavanja pa, kada je krenulo takmičenje, nisam imao dovoljnu brzinu za veliku dužinu. Završio sam s 20.41 metar, odnosno metar kraće od novog ličnog i bh. dvoranskog rekorda, kojeg sam nedavno popravio u Beogradu, kada sam tehnički bio dobar.

Mogu konstatirati da sam plasmanom donekle i zadovoljan, ali nisam nastupom. Siguran sam da sam nakon prve tri serije bio među prvih osam, odnosno da sam dobio priliku da bacam još tri puta, da bih to popravio te ostvario znatno duži hitac od tih 20.41 metar - uvjeren je Pezer.

Kao posljednji, osmi, priliku da nastavi borbu za medalju dobio je Hrvat Filip Mihaljević, koji je nakon tri serije imao dužinu od 20.73 metra. Mihaljević je takmičenje i okončao kao osmi, dok je zlato, očekivano pripalo Amerikancu Ryanu Crouseru s novim rekordom svjetskih dvoranskih prvenstava - 22.77, srebro je osvojio Novozelanđanin Tom Walsh s 22.07 te bronzu Italijan Leonardo Fabri s 21.96 metara.

Četvrti je bio Italijan Zane Weir s 21.85 metara, a Pezer najavljuje kako će mu oba Italijana biti rivali i u Leiriji, gdje će prvi put ove zime bacati na otvorenom. Vjerovatno će, najavljuje, doći i Luksemburžanin Bob Bertemes, koji je u Glasgowu, s dužinom od 20.30 metara, osvojio 12. mjesto. Pezer je u Glasgowu, naprimjer, bio uspješniji i od češkog legendarnog bacača Tomaša Staneka, koji je bio 11. s dužinom od 20.31 metar.

- Nastup u Leiriji bit će mi ujedeno i zadnji nastup ove sezone, a nakon toga nastavljam pripreme za Evropsko prvenstvo na otvorenom u Rimu (Italija), koje se održava 7.-12. juna. Predstoji mi i borba za olimpijsku normu za Pariz (Francuska), koja iznosi 21.50 metara, dok je norma za SP bila 21.50 m.

Siguran sam da ću nastupiti u Parizu, jer u kvalifikacijama na OI nastupa 33 takmičara, a ja sam, trenutno, na svjetskoj rang listi 13. Vjerujem da ću ove godine oboriti lični i bh. rekord na otvorenom, koji iznosi 21.48 metara - kaže Pezer.

Pezer je kao mlađi senior (U-23) na Evropskom bacačkom kupu pobjedio u Leiriji 2015. godine s hicem od 19.44 m, a onda i kao senior 2017. godine u španskom Las Palmasu. Godinu kasnije, 2018., na ovom je takmičenju, tada ponovo u Leiriji, bio bronzani s dužinom 20.71 m.

federalna.ba/Fena

Mesud Pezer