Perinat u susretu sa Bećirovićem: Španija podržava BiH u procesu evropskih integracija

Perinat u susretu sa Bećirovićem: Španija podržava BiH u procesu evropskih integracija

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadoricom Kraljevine Španije u BiH Maríjom Teresom Lizaranzu Perinat. Kako su istakli, tokom razgovora, odnosi Bosne i Hercegovine i Španije su dobri i bez otvorenih pitanja.

Konstatovano je da dvije zemlje imaju prijateljske odnose, što predstavlja osnovu za dalje jačanje saradnje i unapređenje odnosa u svim oblastima, u skladu sa obostrano izraženim interesima.

Ambasadorica María Teresa Lizaranzu Perinat poručila je da Španija podržava Bosnu i Hercegovinu u procesu evropskih integracija. Član Predsjedništva BiH Bećirović je dodao da nastavak podrške Bosni i Hercegovini ima poseban značaj, uzimajući u obzir da će Španija u drugoj polovini 2023. godine predsjedavati Vijećem Evropske unije.

Tokom sastanka razgovorano je i o potrebi unaprjeđenja ekonomske saradnje, posebno u oblastima prometne infrastrukture, okoliša i obnovljivih izvora energije. Iako je Španija prisutna u Bosni i Hercegovini kroz razne vidove saradnje, istaknuto je da dosad nije bilo značajnijih ulaganja u našoj zemlji. U tom kontekstu navedeno je da je potrebno uložiti dodatne napore na unapređenju ekonomskih odnosa, za što postoje dobre pretpostavke, imajući posebno u vidu veliko špansko tržište i preko njega povezanost sa zemljama Južne i Srednje Amerike.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović naglasio je da dvije zemlje ostvaruju dobru saradnju u oblasti odbrane koja se, između ostalog, ogleda kroz dugogodišnje prisustvo španskih trupa u Bosni i Hercegovini, kao i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Španije.

Španija je imala značajnu ulogu u procesu uspostavljanja mira i obnove u Bosni Hercegovini, povratka i pomoći izbjeglicama, kao i uspostavljanja održive ekonomije, stabilizacije i jačanja pravne države - saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Maria Teresa Lizaranzu Perinat
Denis Bećirović Ajša Memišević Fadil Memišević povratnici napad
0 25.03.2023 12:26
Denis Bećirović Ambasada Ruske Federacije
0 24.03.2023 18:53
Denis Bećirović Johann Sattler Delegacija EU u BiH Predsjedništvo Bosne i Hercegovine
0 21.03.2023 17:35