Pendarovski: Potrebno izvinjenje Bugarske za deportaciju makedonskih Jevreja
(Izvor: Ilustracija)

Pendarovski: Potrebno izvinjenje Bugarske za deportaciju makedonskih Jevreja

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je u nedjelju da je za makedonsko-bugarsko pomirenje potrebno izvinjenje Bugarske za ulogu profašističke vlasti u Sofiji u deportaciji makedonskih Jevreja.

On je, na komemorativnoj svečanosti povodom 80. godišnjice holokausta nad makedonskim Jevrejima, ocijenio da u Drugom svjetkom ratu nigdje u Europi morbidni koncept nazvan "Konačno rješenje jevrejskog pitanja" nije efikasnije sproveden nego u tadašnjoj okupiranoj Makedoniji.

Pendarovski je podsjetio da se 11. ožujka, navršilo 80. godina od holokausta makedonskih Jevreja, kada je 7.144 muškaraca i žena, djece i staraca sprovedeno u tri konvoja do željezničke stanice u Skoplju, utovareno u stočne vagone i deportirano u logor smrti "Treblinka" u Poljskoj.

Da bi došlo do pomirenja, istaknuo je Pendarovski, treba da postoji izvinjenje za ulogu tadašnje profašističke vlasti u Sofiji u deportaciji makedonskih Jevreja.

Gotovo svi Jevreji iz Skoplja, Bitolja i Štipa, podsjetio je on, iz skopskog "Monopola" deportirani su u "Treblinku", gde su u gasnim komorama ugašeni životi blizu milijun ljudi među kojima su bili i makedonski Jevreji koji su činili 98 posto ukupne makedonske jevrejske populacije i trećina ukupnih makedonskih žrtava u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanje 80. godina holokausta makedonskih Jevreja, pod motom "11. mart 1943. nikad više", počelo je "Povorkom živih", od lokacije nekadašnje željezničke stanice u Skoplju do nekadašnjeg "Monopola" koji je 1943. godine bio sabirni centar za deportaciju Jevreja u "Treblinku".

federalna.ba/Fena

Sjeverna Makedonija Stevo Pendarovski Bugarska Jevreji