Peking potvrdio da je balon iznad Latinske Amerike kineski
(Izvor: Arhiva)

Peking potvrdio da je balon iznad Latinske Amerike kineski

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je danas da balon primjećen iznad Latinske Amerike, koji su SAD označile kao letjelicu za "nadzor" potiče iz Kine, ali da je služio u civilne svrhe. Američka vojska oborila je u subotu po naređenju predsjednika Joa Bidena prvi kineski balon koji je prethodnih nekoliko dana nadlijetao SAD, što je izazvalo oštre kritike Pekinga.

Jučer je američko ministarstvo odbrane navelo da je primjetilo drugi "kineski balon za nadzor" iznad Latinske Amerike, a Kolumbija je ovog vikenda objavila da je balon nadlijetao njenu teritoriju. "Poslije provjere pokazuje se da je taj balon bez pilota iz Kine. On je civilne prirode i koristi se za probe u letu", rekla je Mao Ning portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova.

"Pod uticajem klime i zbog ograničenja oko manevrisanja taj balon je ozbiljno skrenuo sa svoje predviđene putanje i izgubio se u nebu iznad Latinske Amerike i Kariba", rekla je ona na redovnoj konferenciji za novinare. Kolumbijske vazduhoplovne snage navele su da je balon primjećen u petak ujutru i da je nadgledan dok nije napustio nacionalni vazdušni prostor. 

Kolumbijske vlasti navele su da balon nije ni u jednom trenutku predstavljao prijetnju za bezbjednost i odbranu zemlje. Nisu dati detalji o tome gdje se nalazi i koja mu je putanja.  Američka vojska je u subotu oborila prvi kineski balon kod obala američke države Južne Karoline na jugoistoku zemlje, a Pentagon je smatrao da se radi o špijunskoj napravi.

Kina tvrdi da se radi o civilnoj letjelici i optužila je SAD da su preterano reagovale koristeći silu.

federalna.ba/Beta

Kina balon Latinska Amerika