Peking odgovorio na sankcije Washingtona

Peking odgovorio na sankcije Washingtona

Kina je uvela sankcije protiv sedam višerangiranih američkih zvaničnika i organizacija kao odgovor na mjere koje je Washington preduzeo protiv kineskih službenika u Hong Kongu, saopšteno je iz Ministarstva za spoljna pitanja.

Na crnoj listi Pekinga nalaze se bivši američki ministar za trgovinu Wilbur Ross, predsjednik američko-kineske komisije za ekonomiju i bezbjednost Kerolin Bartholomewi direktor kineskog ogranka "Human Rights Watch" Sophie Richardson.

Početkom mjeseca, Washington je obećao podršku opoziciji u Hong Kongu i uveo je sankcije protiv sedam kineskih državnih službenika.

Sutra u Kinu stiže zamjenik američkog državnog sekretara Wendy Sherman. Ona je najviše raniograni zvaničnik koji dolazi u tu zemlju od kako je u Bijelu kuću ušao predsjednik Joe Biden.

Shermanova će se tokom dvodnevne posjete sastati sa ministrom spoljnih poslova Vang Jiem i zamjenikom šefa diplomatije Xie Fengom. Sastanak će zbog pandemije biti održan u gradu Tianjin udaljenom oko 130 kilometara istočno od Pekinga.

federalna.ba/Srna

SAD Kina sankcije