videoprilog Admira Pripoljca (Dnevnik 2)

Pekijada u posljednjem kovačkom selu u Evropi

U posljednjem kovačkom selu u Evropi - Oćeviji kod Vareša još se održava tradicija kovanja željeza koristeći vodu i vatru u kovačkim majdanima koji su nacionalni spomenik, što je raritet na području Starog kontinenta.

Da bi i dalje očuvali tradiciju, promovirali stari zanat, ali i ruralni turizam, žitelji Vareša svake godine organiziraju takmičenje u pripremi jela pod pekom, odnosno sačem. Proteklih godina vareška Pekijada je spojila mnoge, sklopljena su brojna prijateljstva, a ni ove godine to nije bio izuzetak.

Kovačkih majdana u vareškom selu Oćevija nekada je bilo jedanaest. Vremenima prkose još samo tri.

U njima još uvijek oćevijski kovači rade na način kako se to radilo i u 15. stoljeću. Pored toga što od ovog posla žive, ostaje im briga ko će naslijediti njihov zanat i ko će ove nacionalne spomenike čuvati.

„Držimo to još da očuvamo koliko možemo. Posao nije lagan. Nema niko ni da radi, omladine slabo ima. U mene je sin ostao, a ko će iza njega ostati vidjet ćemo. Bilo nas je 11 radnji, spali smo na dvije-tri i pitanje dokle će i one ostati. Borimo se, radimo“, priča kovač Mijo Jozeljić.

Da bi očuvali kovačke majdane, Varešaci su se dosjetili organizirati Pekijadu i tako prirodne i kulturno-historijske resurse staviti u funkciju razvoja ruralnog turizma. U isključivo oćevijskoj peki pripremaju se gurmanske delicije.

„Jako je važno da se u pravo vrijeme stavi meso, povrće, kojim redoslijedom, na kojem drvu će se peći, tako da finese odlučuju o pobjedniku“, objašnjava Hamid Kurjaković, član žirija Pekijade 2022.

A uz čašicu više takmičenje uvijek padne u drugi plan pa se druženje i prijateljstvo promaknu u najvažniju stvar.

„Jako volimo Oćeviju, ove ljude ovdje koji nas dočekaju. Ovo su najdivniji ljudi na svijetu i dođemo samo da se družimo i napravimo spektakl“, kaže Srđan Pušić, učesnik Pekijade iz Srbije.

„Uopšte nije bitno ko pobjeđuje. Krademo ideje jedni od drugih, svi smo prijatelji i na kraju ko pobijedi mora častiti“, dodaje Vladimir Ban, učesnik Pekijade iz Slovenije.

Od sasvim obične ideje nastala je priča koja traje i koja je već sada brend. Varešacima, onakvim kakvi uistinu i jesu po naravi, u cijeloj priči je najvažnija jedna stvar koja je i svojevrsna poruka.

„Da pokušamo biti dobri domaćini, jer ako ste dobri domaćini onda vam i manje greške oproste. Velike neće i ne treba ih oprostiti jer vas to vodi u ponor da ne korigujete ponašanje i onda ne popravljate dotadašnje greške“, kaže Boško Andrić, predstavnik organizatora Pekijade u selu Oćevija.

I ove godine se uz jelo i piće u planinskom ambijentu uživalo bez sumornih tema svakodnevnice. Uživat će se i naredne, jer svakog ljeta svi rado dođu u selo Oćevija koje barem na dan oživi kao u nekadašnja vremena kada je ovdje bilo mnogo živopisnije.

federalna.ba

Oćevija Vareš Pekijada
Vareš Prostorni plan ZDK
0 03.08.2022 19:09
Turistička zajednica KS štićenici Ustanove za prihvat i odgoj djece Vareš Sarajevo
0 23.03.2022 12:59
Oćevija kovači Vareš seoski turizam
0 23.01.2022 21:42