Pehar: Potrebnija nam je bila zaštitna oprema nego respiratori
(Izvor: Fena)

Pehar: Potrebnija nam je bila zaštitna oprema nego respiratori

Na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima za zloupotrebu položaja prilikom uvoza 100 respiratora vrijednih oko 10 miliona KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina", svjedok Tužilaštva BiH Davor Pehar rekao je da je za odluku o vrsti respiratora koji će biti kupljeni trebalo da bude angažovan stručnjak.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Pehar, koji je direktor Zavoda za javno zdravstvo i član Kriznog štaba federalne Uprave civilne zaštite, rekao je da je poslije sjednice Štaba 1. aprila prošle godine tražio prijem kod premijera, jer nije bio zadovoljan dinamikom nabavke medicinske opreme.

Svjedok je dodao da ne zna da li je na sjednici pominjana nabavka respiratora, dok je u iskazu iz istrage naveo da misli da je o tome razgovarano.

On kaže da je smatrao da je prioritetna nabavka zaštitne opreme za zdravstvene radnike.

Prema riječima Pehara, istog dana poslije podne održana je telefonska sjednica Kriznog štaba, koja ga je zatekla u vožnji. Naveo je da zbog zauzetosti nije vidio dnevni red koji je poslat mejlom, putem koga je dio članova dao saglasnost za tačke na sjednici, a on telefonom.

"Nisam bio upoznat dok nije bilo u medijima", rekao je Pehar, a tužilac Džermin Pašić ga dopunio da su ta sredstva bila iskorištena za nabavku respiratora.

Na pitanje da li je sa komandantom Štaba Jelkom Miličević razgovarao za koje su potrebe nabavljena sredstva, odgovorio je da jeste možda tek poslije, prenosi Birn.

Novalićev branilac Vasvija Vidović pitala je Pehara da li je on tražio da se premijer lično uključi u nabavke, na šta je on odgovorio da je premijer bio najpozvaniji da s njim razgovara.

Na pitanje Solakovok branioca Marsele Bajramović, Pehar je rekao da nije bio upoznat da je ugovorom o nabavci respiratora bilo predviđeno da predstavnik Zavoda za javno zdravstvo izvrši kontrolu prilikom prijema respiratora. On je rekao da je to vidio u dopisu iz federalne Uprave civilne zaštite, ali da Zavod uopšte nema stručnjaka koji bi obavio tu vrstu kontrole.

Saglasio se da je u to vrijeme bilo teško doći do željene vrste tih aparata.

Pehar je ispričao kako je krajem marta prošle godine Zavod sačinio plan potreba zdravstvenih ustanova za medicinskom opremom, koji su predstavili na sastanku sa Novalićem, Solakom i drugima u Vladi.

Svjedoku su predočene tri verzije prijedloga za nabavke, a u jednoj od njih se navodi nabavka sedam respiratora za 455.000 KM. Pehar je rekao da se jedna verzija odnosila na najpotrebnije stvari u okviru budžeta od milion KM. Dodao je da su pretpostavljenu cijenu respiratora dobili njegovi saradnici od UNDP-a.

Pehar je rekao da su u iskazanim potrebama bili navedeni samo respiratori, bez ikakvih tehničkih detalja. Na pitanje sudije Branka Perića ko je trebalo da odluči koji će konkretno respiratori biti nabavljeni, odgovorio je da smatra da je trebao biti angažovan stručnjak.

Svjedok Tužilaštva Marina Bera, pomoćnik u federalnom Ministarstvu zdravstva, rekla je da je krajem marta prošle godine iz medija saznala da je smijenjena sa dugogodišnje pozicije u Kriznom štabu federalne Uprave civilne zaštite.

Ona je dodala da je smijenjena većina drugih članova, da nije bila obaviještena o razlogu smjene, a da je iz medija shvatila da su smatrali da je Krizni štab "prevelik".

Bera je ispričala da je na posljednjem sastanku Kriznog štaba prije smjene razgovarano o nabavci velike količine testova za virus korona i da je insistirala da se prije odluke dobije stav struke o mogućnostima upotrebe testova u laboratorijama i roka upotrebe.

Prema njenim riječima, ostali su se saglasili s tim i dogovorili da će izglasati nabavku čim dobiju mišljenje stručnjaka.

Dodala je da Uprava civilne zaštite ne može dati odgovor na pitanje testova već samo mikrobiolozi iz kliničkih centara.

Bera je navela da na sjednicama Kriznog štaba kojima je prisustvovala od 16. do 24. marta nije bila razmatrana nabavka respiratora.

Vidovićeva je pitala Beru da li joj je poznato da je Vlada 31. januara zadužila federalno Ministarstvo zdravstva da je informiše o potrebi za respiratorima i drugoj medicinskoj opremi. Bera je odgovorila da su oni preduzeli aktivnosti po tom pitanju, ali je napomenula da na Kriznom štabu nije bilo riječi o respiratorima.

Novalić je napomenuo da je Vlada 28. februara proslijedila smjernice Svjetske zdravstvene organizacije u vezi sa minimalnim specifikacijama za respiratore i drugu opremu.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Federalna.ba/BIRN

Suđenje će biti nastavljeno 26. aprila kada Tužilaštvo namjerava da uloži materijalne dokaze, uključujući analizu dokumenata izuzetih u pretresima. 

Fadil Novalić Davor Pehar suđenje
Tešanj Žepče Fadil Novalić
0 11.05.2021 18:56
Fadil Novalić Tešanj
0 11.05.2021 18:44
Federalni radio Fadil Novalić Tešanj Žepče
0 11.05.2021 17:52
Derek Chauvin George Floyd suđenje
0 05.05.2021 07:35
Fadil Novalić i drugi suđenje
0 27.04.2021 14:30
Srebrena malina Fadil Novalić Fadil Novalić i drugi respirator Afera Respiratori predmet Respiratori
0 26.04.2021 18:54