Peđa Grbin (SDP) obećao da neće iznevjeriti dvije trećine birača koji žele promjene
(Izvor: AA)

Peđa Grbin (SDP) obećao da neće iznevjeriti dvije trećine birača koji žele promjene

Ovi rezultati sigurno nisu onakvi kakve smo svi mi priželjkivali, ali isto tako ovi rezultati su pokazali da dvije trećine građana i građanki Hrvatske želi promjenu, izjavio je u subotu naveče Peđa Grbin, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP).

Dodao je da dvije trećine građana nisu zadovoljne onim što se u Hrvatskoj događa, naglašavajući da ih neće iznevjeriti.

„Pred nama su dani, tjedni, možda i mjeseci razgovora, ali ti razgovori će završiti promjenom. Promjenom koja će Hrvatsku učiniti boljom, zemljom bez korupcije i zemljom koja se brine za svoje ljude, njihove plaće, mirovine, vrtiće u koje idu njihova djeca. Hrvatska može i bit će bolje mjesto za život“.

Rekao je da će tek nakon ponoći reći kome će predati mandat za sastavljanje vlade, ali da od sutra počinju razgovori sa „onima koji su do jučer govorili da sa HDZ-om neće i da korumpiranu i pokorenu Hrvatsku više neće dozvoliti".

„Pokazali smo u kampanji da možemo ponuditi drugu i drugačiju Hrvatsku, bolju Hrvatsku. Hrvatsku koja se može brinuti o slabijima, Hrvatsku koja je tu zbog njenih ljudi, a ne Hrvatsku koja traži da ljudi budu tu zbog jedne političke stranke, da ne kažem zajednice.“

Aktuelni predsjednik Hrvatske Zoran Milanović bio je premijerski kandidat SDP-a, odnosno koalicije Rijeke pravde na izborima na kojima se određivao novi saziv Hrvatskog sabora.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) Hrvatske objavilo je nakon obrađenih 83,95 posto biračkih mjesta privremene izborne rezultate prema kojima je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila 61 mandat. Koalicija Rijeke pravde, koju predvodi SDP, prema najnovijim privremenim rezultatima osvojila je 42 mandata.

Domovinski pokret i partneri osvojili su 13 mandata, koalicija Most 11, Možemo i partneri deset mandata, IDS i partneri tri mandata, Nezavisna platforma Sjever dva mandata, a Fokus Republika osvojila jedan mandat.

U Hrvatskoj su danas održani parlamentarni izbori na kojima je više od 3,7 miliona glasača odlučilo o tome koji će ih zastupnici u iduće četiri godine predstavljati i ko će dobiti priliku formirati novu vladu i upravljati državom.

federalna.ba/AA

Peđa Grbin