PDP: Užasavajuća Dodikova izjava da je ubistvo Davida Dragičevića djelo britanske službe
(Izvor: Arhiv)

PDP: Užasavajuća Dodikova izjava da je ubistvo Davida Dragičevića djelo britanske službe

Partija demokratskog progresa (PDP) saopštila je danas da je morbidna i užasavajuća izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je ubistvo mladića Davida Dragičevića 2018. godine u Banjaluci djelo britanske obavještajne službe."Podsjećamo Milorada Dodika da se prije pet godina u Banjaluci desilo još uvijek nerasvjetljeno ubistvo mladića, a ne pokušaj revolucije", naveli su iz PDP-a.

Dodali su da se "cijeli svijet ne vrti oko Dodika, već su ljudi gladni pravde, što se u jednom momentu koncentrisalo u traženje pravde za ubijenog mladića". Još su naveli da je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka 28. juna 2018. godine donijelo naredbu o sprovođenju istrage zbog krivičnog djela ubistva i to čak tri mjeseca od smrti mladića.

"Prije toga, na skandaloznoj konferenciji za medije MUP Republike Srpske je pokušao da predstavi da se kobne noći desila krađa i samoubistvo, što je još više izazvalo bunt naroda i nepovjerenje u institucije. Narod koji ne vjeruje institucijama, pravdu traži na druge načine", istakli su iz PDP-a.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a šest dana kasnije njegovo tijelo je pronađeno na ušću rječice Crkvena u Vrbas kod tvrđave Kastel u Banjaluci.

Policija RS je na početku tvrdila da je mladić izvršio samoubistvo, što je izazvalo bunt građana koji je prerastao u pokret "Pravda za Davida", koja se okupljala na banjalučkom Trgu Krajine sve dok MUP RS u decembru 2018. godine silom nije okončao ta okupljanja, a u martu sljedeće godine i zvanično ih zabranio.

Iz PDP-a su ocijenili da Dodik ni tada kao predsjednik RS nije iskoristio svoj autoritet da traži od institucija da djeluju profesionalno, već je bila potrebna posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, formiranje Anketnog odbora, ispitivanje više desetina svjedoka, dokazivanje i obiman izvještaj, da bi se konačno reklo da ubistvo jeste ubistvo.

"Nije Milorad Dodik žrtva svjetskih zavjera i heroj koji to sve pobeđuje, kako sebe pokušava da predstavi u svakoj situaciji. Žrtve ovog sistema, koji je on kreirao su David, (ubijeni čija ubistva nisu riješena do danas) Vukelić, Đurović, Arbutina, Krunić i mnogi drugi za koje se i dan danas čeka istina i pravda", naveli su u saopštenju.

Dodik je juče izjavio da je uvjeren da iza protesta građana u Srbiji stoji britanska obavještajna služba, koja je iskoristila tragedije u Srbiji, u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu, u kojima su žrtve bili djeca i mladi ljudi, za eliminisanje vlasti predsjednika Aleksandra Vučića.

"Mi smo prošli nešto slično sa grupom 'Pravda za Davida' iza koje je stajala opozicija u Republici Srpskoj i britanska obavještajna služba", kazao je Dodik.

federalna.ba/Beta

Pravda za Davida PDP Milorad Dodik