'Pas čudo' vratio se porodici nakon što je 10 sedmica bio uz svog vlasnika koji je preminuo na planinarenju
(Izvor: AP)

'Pas čudo' vratio se porodici nakon što je 10 sedmica bio uz svog vlasnika koji je preminuo na planinarenju

Vjerni pas koji je preživio nakon što je više od 10 sedmica proveo uz svog vlasnika koji je umro tokom planinarenja, sigurno se vratio kući, navela je porodica. Rich Moore, 71, iz Pagosa Springsa u Koloradu, umro je od hipotermije tokom planinarenja u planinama San Juan na jugu države u augustu.

Tijelo starijeg planinara od tada se smatralo nestalim, sve dok ga 30. oktobra nije otkrio lovac koji je bio itekako iznenađen kada je otkrio da pas tog čovjeka ne samo da je ostao sa svojim vlasnikom, već da je i dalje živ.

Finney, je navodno bila veoma zaštitnički nastrojena prema Mooreovom tijelu. Izgubila je otprilike polovinu svoje tjelesne težine i bila su joj vidljiva rebra, rekli su zvaničnici.

Moore i Finney su 19. augusta krenuli da se popnu na Blackhead Peak, neravnu planinu istočno od Pagosa Springsa, ali se nisu vratili kući. Višednevna potraga između vrha i njegovog vozila bila je neuspješna. Sada, "je Finney dobro", rekla je Mooreova supruga Dana Holby za AP u četvrtak. “Vratila je skoro svu svoju težinu i njena snaga je skoro tamo gdje je bila. Ona je pas čudo.”

Ima povredu na njušci od koje bi mogao ostati ožiljak, rekla je Holby.

„Sada ima tri godine, stalno je uz nas i nikada me ne ispušta iz vida“, dodala je. “Njen halapljivi apetit se smirio, ali u početku je željela hranu u svako doba dana i noći.”

Finneyeva priča o preživljavanju učinila ju je poznatom na planinarskim stazama oko Pagosa Springsa, rekao je Holby.

“Ljudi kažu: 'Je li to Finney?'”, na što Holby odgovara oduševljenim “Da!” “Znam da je bila s Richom do samog kraja i to bi nekako trebalo da bude utjeha. Ne znam kako je to uradila, ali bila je tu kada mu je bila potrebna – rekla je Holby.

federalna.ba/AP

pas čudo