videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 1)

Partnerstvo Grada Doboja i Fondacije Mozaik za podršku inicijativama mladih

Nakon šestogodišnje uspješne saradnje Grad Doboj i Fondacija Mozaik su kroz program Omladinske banke potpisali novi četvegodišnji ugovor o saradnji. U ovoj godini potpisani su ugovori za realizaciju 20 društveno korisnih projekata ukupne vrijednosti 56 hiljada maraka. U finansiranju su učestvovali Grad Doboj, Fondacija Mozaik i korisnici.

Među 20 društveno-korisnih projekata finansijski podržanih u okviru Omladinske banke u Doboju je i onaj učenika dobojske Gimnazije usmjeren u modernizaciju kabineta geografije i nabavku nastavnih rekvizita: globusa, projektora, platna...

„Bilo je potrebno modernizovati kabinet geografije iz prostog razloga što su karte već godinama izbačene iz prakse“, kaže Andrej Gojković, učenik Gimnazije u Doboju.

Ukupna vrijednost ovogodišnjih projekata iznosi 56.000 maraka.

„Fond Omladinske banke za Doboj za ovu godinu je iznosio 14.400 KM i s tim sredstvima mogli smo da realizujemo ukupno osam projekata“, ističe Milica Pavković, koordinatorica Omladinske banke u Doboju.

Uz sredstva odobrena iz gradskog budžeta operativno je i 20.500 maraka iz fondacije „Mozaik“.

„U jednom dijelu i sami korisnici učestvuju sredstvima, tako da sve veći interes pokazuje da ljudi žele da ostanu, da pokrenu mali biznis i da se bave nečim što je, kako i sam projekt kaže, društveno korisno“, kaže Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja (SNSD).

Nakon šestogodišnje uspješne saradnje Grad Doboj i Fondacija Mozaik su, kroz program Omladinske banke, potpisali novi četvegodišnji ugovor o saradnji koji podrazumijeva zajedničku finansijsku potporu od 100.000 maraka za realizaciju projekata neformalnih grupa mladih i njihovih poslovnih ideja

 „Obavezali smo se da u naredne četiri godine podržimo oko 50 projekata i 12 mikrobiznisa“, poručio je Željko Pauković, direktor programa Omladinske banke Fondacije Mozaik.

U ovoj godini putem Omladinske banke u 52 lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini realizirano je 600 projekata i 64 mikrobiznisa za mlade.

federalna.ba

Fondacija Mozaik Grad Doboj mladi Omladinska banka