videoprilog Samre Tufek (Federacija danas)

Partizansko spomen-groblje u Mostaru i dalje laka meta vandalima

Nacionalni spomenik prve kategorije u Bosni i Hercegovini Partizansko spomen-groblje i dalje je laka meta vandalima u Mostaru. Naime, još nijedan nivo vlasti nije ništa učinio o pitanju njegove zaštite, a sredstva koja su obećana od  Vlade Federacije preusmjeravaju se u njegovu obnovu. Iz SABNOR-a BiH ističu kako se ovakvim mehanizmom rukovođenja ponovo ne postiže ništa na zaštiti ovog spomen-groblja.

Nakon skoro dva mjeseca od vandalskog skrnavljenja, sa betona Partizanskog groblja su samo uklonjeni komadići polupanih cvjetova prerano prekinute mladosti.

„Uništiti 630 spomenika, a da se ne zna i ne čuje, to je vrlo čudno. Kada brojite do 630 - treba vam puno vremena“, kaže Mirad Ćupina, član SABNOR-a BiH.

„Trideset godina konstantno je iz MUP-a odgovor kako je istraga u toku. Nikad nijedno ime nije objelodanjeno“, ističe Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH.

I ovaj put je istraga u toku, tako su nam kazali iz MUP-a, dok iz Kantonalnog tužilaštva ističu kako je predmet formiran već 15. juna, te da su zatražili angažman i pomoć drugih sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini.

„Na kraju krajeva, mi građani znamo nekoliko imena koja su učestvovala u zadnjoj akciji. Znamo im adrese i sve, a da policija ne zna, koja kaže da je profesionalna i plaćeni su za to. Ima informacija u gradu da je grupi koja je 14. juna napravila to plaćeno 20.000 KM da to urade“, kaže Đulić.

Iz Grada su poručili kako će Partiznasko spomen-groblje biti obuhvaćeno projektom postavljanja videonadzora u gradu.

„Natječaj za nabavku kamera je zatvoren 30. 6. One će se montirati po Gradu Mostaru, između ostalog, i taj lokalitet je uključen“, navodi gradonačlenik Mostara Mario Kordić.

Sredstva u iznosu od 200.000 KM koja su s Federalnog nivoa obećana za obnovu ovog spomen- groblja, smatraju antifašisti, samo su pokriće za izdvojenih 300.000 za Groblje mira u Bilima.

„Natjerana je lokalna vlast da makne Francetića iz grada, ali ga je sad stavila na stražu iznad grada za vijeke vjekova. To finansira Vlada Federacije tako da je tih 200.000 pokriće da mogu dati 300.000 za nešto što ruši državu“, ocjenjuje Đulić.

Sredstva za obnovu groblja usmjerena su Agenciji Stari Grad, koja je i ranijih godina rukovodila ovakvim projektima na Partizanskom groblju. Iz ove Agencije nam nisu željeli ustupiti informacije na koji način će biti izvršena obnova, ali prema tvrdanja antifašista temeljenih na osnovu ranijih iskustava, ponovo će biti mnogo nezadovoljnih.

federalna.ba

Patrizansko spomen groblje Mostar Mostar
Hrvatsko narodno kazalište Mostar Hrvatsko narodno kazalište Mostar
0 05.06.2023 21:43
Mostar Partizansko spomen groblje
0 05.06.2023 08:20
psihijatrijski simpozij Mostar ovisnost
0 03.06.2023 11:05
Mostar nevrijeme
0 02.06.2023 14:29