Parlament FBiH - Odbor podržao prijedloge odluka o unaprjeđenju gradskog prijevoza u KS

Parlament FBiH - Odbor podržao prijedloge odluka o unaprjeđenju gradskog prijevoza u KS

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas je na sjednici jednoglasno prihvatio prijedloge odluka koje se odnose na infrastrukturne projekte unaprjeđenja javnog gradskog prijevoza u Kantonu Sarajevo.

Predsjednik tog odbora Admir Čavalić na konferenciji za novinare je rekao da su članovi odbora jednoglasno usvojili zaključak da podržavaju Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju projekta izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica, te Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po ugovoru o zajmu između BiH i EBRD za realizaciju projekta Javni prijevoz Sarajevo e- Mobility.

- Članovi Odbora očekuju da će sutra također jednoglasno ili sa značajnom većinom biti podržani kroz redovnu parlamentarnu procuduru  - dodao je Čavalić.

Članovi Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku, kako je dodao, danas su najviše raspravljali o statusu Agencije za privatizaciju u FBiH.

- Prihvaćen je zaključak kojim tražimo od Federalnog parlamenta da ovlasti ovaj odbor da zajedno sa Vladom FBiH pokuša iznaći rješenje u vezi problematike te agencije – naveo je Čavalić.

Dodao je da radnici te agencije više od 12 mjeseci nemaju plate, a sa druge strane imamo na stotine miliona KM vrijednosti naše imovine kroz pasivne podbilanse i više od 30 kompanija koje nisu privatizirane.

- Trenutno je Federalna agencija za privatizaciju blokirana, a riječ je o jednoj bitnoj i specifičnoj federalnoj ustanovi koja brine o vrijednoj imovini. Odbor traži od Parlamenta podršku da se aktivno uključi u rješavanje te problematike - istakao je Čavalić.

federalna.ba/Fena

Parlament FBiH Kanton Sarajevo gradski prijevoz
Kanton Sarajevo Udruženje poslodavaca FBiH Udruženje poslodavaca KS
0 20.05.2024 18:56
Parlament FBiH Dom naroda Parlamenta FBiH
0 16.05.2024 19:42
škole Kanton Sarajevo
0 14.05.2024 12:33
Kanton Sarajevo Federacija BiH sudska taksa Općinski sud u Sarajevu
0 10.05.2024 12:07
Kanton Sarajevo delegacija Šehidsko mezarje Kovači Dan pobjede nad fašizmom
0 09.05.2024 11:00