Parada ponosa u Beogradu će biti održana bez obzira na odluku Aleksandra Vučića

Parada ponosa u Beogradu će biti održana bez obzira na odluku Aleksandra Vučića

Već tri godine Beograd se priprema za održavanje Europridea, centralne evropske LGBT+ manifestacije. Sedmodnevni program 17. septembra trebao bi biti zatvoren tradicionalnom šetnjom koja možda ipak bude zabranjena, kako je to predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio. Zabranu, međutim može izdati samo policija, a i ako se to desi krši se ustavno pravo na slobodu okupljanja.

„Biće odloženo ili otkazana Parada ponosa, zakazana za septembar mjesec ili kako god da se to čudo zove, u krajnjoj liniji", kazao je predsjednik Srbije.

„Nemamo nikakav zaključak, odluku vlade i nemamo na poslijetku odluku policije. U takvoj situaciji svi nastavljaju sa svojim radom", tvrdi Goran Miletić iz Organizacionog odbora Europridea.

Organizatori se pozivaju i na neustavnost eventualne odluke o zabrani, kao i na četiri odluke Ustavnog suda da su zabrane 2009., 2011., 2012. i 2013. bile neustavne.

„Vidite, to je u skladu sa Ustavom. Ali je drugo pitanje kakve posljedice to ima po našu državu i to što mi kažemo njima – nemojte da šetate, to je više molba ali se samo radi što je nama ovaj septembar „perfect storm". Sve se pogodilo u ovom septembru", istakla je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

„Ovo je jedna od rijetkih stvari gdje se primjenjuje standard. Zaštitiš slobodu okupljanja koja nije baš popularna u društvu. I sad ako bude zabranjen to će biti ružna mrlja, sad još gora poslije osam godina prajdova koji su bili ok. Ja vidim tu jednu veliku posljedicu na duže staze, ovoga puta su partije bile eksplicitne u zahtijevu da se to uradi i u međunarodnom pogledu duge posljedice jer će to uvijek stajati", dodaje Miletić.

Šetnje će biti, bez obzira na odluku, ističu organizatori, baš kao i sedmodnevnog programa. Pitanje je samo da li će šetati od Skupštine do Kalemegdana, kako je najavljeno, ili će skupovi biti rašireni širom grada, što smanjuje mogućnost kontrole nasilja. 

federalna.ba

Beograd parada ponosa Aleksandar Vučić
Tirana Milorad Dodik Aleksandar Vučić Denis Bećirović Žarko Papić
0 05.12.2022 19:47
Aleksandar Vučić Oliver Varhely
0 02.12.2022 14:39
Oliver Varhelji Aleksandar Vučić pregovori Kosovo
0 02.12.2022 13:18
zagađenje aerozagađenje Sarajevo Beograd
0 27.11.2022 10:42